Povodom jubileja „Zelenilo-Beograd“ zasadilo 90 stabala u parku „Ušće“

U susret 90. rođendanu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni direktor „JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd Slobodan Stanojević, rukovodstvo i zaposleni „Zelenila-Beograd“ danas su zajedno učestvovali u velikoj akciji sadnje u parku Ušće

  • 1
JKP Zelenilo-Beograd, Sadnja, Dan Preduzeća

Foto: Promo/JKP Zelenilo

Na zelenoj površini u blizini Muzeja savremene umetnosti zasađeno je 90 sadnica crnog bora u obliku broja 90. Ova formacija zauzima prostor u širini od 51 metra i dužini od 57 metara, a stabla su na rastojanju od 2.6 metara. Vesić je ovom prilikom istakao da „Zelenilo-Beograd” nije najstarije gradsko preduzeće, ali je jedno od najstarijih i to jasno govori o tome koliko se dugo u Beogradu vodi računa o komunalnom sistemu i da grad bude uređen. On je naglasio da je Beograd do pre pet godina imao pokrivenost zelenilom oko 14 odsto.

JKP Zelenilo-Beograd, Sadnja, Dan Preduzeća

Foto: Promo/JKP Zelenilo

– Sada smo na oko 15 odsto i naš cilj je da u narednih desetak godina dođemo do 25 odsto. Taj cilj je vrlo ambiciozan, da li ćemo u tome uspeti videćemo, ali nećemo uspeti ako ne budemo stalno sprovodili akcije, ako se ne budemo trudili da sadimo nova stabla u Beogradu – rekao je Vesić. Generalni direktor JKP „Zelenilo-Beograd” Slobodan Stanojević je rekao da se zaposleni u tom preduzeću iz godine u godinu trude da pruže nove sadržaje i da unaprede prostor u Beogradu, a sve u interesu građana.

– Razne forme, cvetni zidovi, vertikalno ozelenjavanje, razdelne trake po gradskim saobraćajnicama, sve su to nove forme zelenila koje bi trebalo da unaprede kvalitet stanja na terenu – dodao je on.

JKP Zelenilo-Beograd, Sadnja, Dan Preduzeća

Foto: Promo/JKP Zelenilo

Kao primer naveo je park Ušće koji je, kako je rekao, pre oko tri godine bio jedna apsolutno zapuštena površina koja je održavana samo u meri osnovnog komunalnog uređenja, a sada je jedan od najlepših parkova u Evropi. Kao početak postojanja organizovane brige o zelenim površinama beleži se 22. oktobar davne 1929. godine, kada je Grad Beograd osnovao je službu pod nazivom Odsek za parkove čiju tradiciju danas nastavlja JKP „Zelenilo-Beograd”, Beograd.

Od tog vremena preduzeće se organizaciono menjalo i transformisalo nekoliko puta, dok nije dobilo organizaciju kakvu ima danas. Prolazilo je kroz različite periode i situacije kada je rad i poslovanje u pitanju. Danas, se sa ponosom može reći da je JKP „Zelenilo-Beograd“ moderno, operativno, tehnički opremljeno i ugledno gradsko preduzeće.

JKP Zelenilo-Beograd, Sadnja, Dan Preduzeća

Foto: Promo/JKP Zelenilo

„Zelenilo-Beograd“ sa zaposlenim stručnim kadrom i mehanizacijom koja se iznova uvećava, sigurno je lider u regionu u svojoj delatnosti. Broj velikih i složenih projekata niže se iz godine u godinu, a „Zelenilo“ beleži kontinuirani rast po svim parametrima.

Mnogi veliki i uspešni projekti su završeni tokom prošle godine. Završene su sanacije parkova, uređeni međublokovski prostori i dečja igrališta, teretane na otvorenom, sportski tereni i prostori za kućne ljubimce na svim gradskim opštinama. Od oktobra prošle godine sanirano je 14 dečjih igrališta, šest teretana na otvorenom, i po dva sportska terena, dva parka za pse, dva skvera i dva parka- park Prijateljstva i park Vojvode Vuka. Neprestano se radi na sanaciji dečjih igrališta širom grada kako bi se ona privela važećim bezbednosnim standardima. I ne samo to, na igrališta se uvode novi sadržaji i rekviziti za igru dece koji do sada nisu bili zastupljeni na zelenim površinama, kao što je zip-lajn rekvizit, kombinovani rekviziti i sl. Da se stalno vodi računa o najmlađima govori i to da se uvode noviteti kao što su muzička dečja igrališta i saobraćajni poligoni za decu na kojima mogu voziti bicikle, trotinete, rolere, uz istovremeno učenje saobraćajnih propisa.

JKP Zelenilo-Beograd, Sadnja, Dan Preduzeća

Foto: Promo/JKP Zelenilo

Osim što se obnavljaju zelene površine, one se svakodnevno održavaju. O koliko obimnom poslu se radi, govori i podatak da se u Programu redovnog održavanja„Zelenila-Beograd“ nalazi oko 3.000 hektara zelenih površina različite vrste (parkova, park šuma, blokovskog zelenila i sl.), 1313 dečjih igrališta sa 5085 rekvizita na njima, 405 sportskih terena, 56.220 stabala u drvoredima, 3616 žardinjera sa cvećem, 6.000 đubrijera, 17.000 klupa, 20 javnih sanitarnih objekata, itd.

Stalnom sadnjom se pospešuju ekološke, psihološke i estetske funkcije zelenila i podižu na viši nivo, bilo da je u pitanju sadnja drveća, ili dekorativnog šiblja. Veliki doprinos lepoti zelenila grada daje i cveće posađeno po zelenim površinama, posebno, u parterima i cvetnim rondelama. Ovaj biljni materijal se svake godine menja dva puta, a ukupno se zasadi oko 800.000 cvetova. Kao preduzeće sa lepom i plemenitom delatnošću, koje je uvek u službi građana, nastavićemo i ubuduće, sa istim entuzijazmom da ulepšavamo Beograd.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mls

    19. oktobar 2019 | 08:45

    Šta vredi kad će sve to da se počupa da bi se zasadio most, restorani i suvenirnice, a verovatno i jedan moderni veliki parking...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA