≫ 

Grmi "hor "Aleksandrov" sa Trga: Svečani koncert u čast oslobođenja Beograda

Ansambl Aleksandrov osnovan je 12. oktobra 1928. godine, a u početku je imao 12 članova

  • 3

Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a povodom 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ruski vojni ansambl "Aleksandrov" održao je danas svečani koncert na Trgu Republike u prestonici Srbije.

Koncertu na otvorenom prisustvovao je veliki broj građana, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i učesnici memorijalnog defilea, koji je prethodno održan na potezu od hotela "Moskva" do palate "Albanija".

Hor Aleksandrov

Foto: Skupština grada

Ansambl Aleksandrov osnovan je 12. oktobra 1928. godine, a u početku je imao 12 članova i predvodio ga je Aleksandar Aleksandrov.

Nastupali su na ratnim žarištima širom sveta, a Crvenu armiju 26. juna 1941. godine na front u toku Drugog svetskog rata ispratili su pesmom "Sveti rat". Jedini su ruski hor koji je nastupao u sedištu NATO, 2007. godine, a izveli su upravo svoju pesmu "Sveti rat".

Hor Aleksandrov

Foto: Skupština grada

Nastupali su u Jugoslaviji, Avganistanu, Poljskoj, Finskoj, Siriji i mnogim drugim zemljama, a pevaju na gotovo svim jezicima sveta, uključujući kineski i indijski.

Ansambl koji danas broji 200 članova, na repertoaru ima 2.000 numera.

Ansambl ovog hora zadesila je i nesreća 2016. godine, kada su 64 njihova člana izgubilo život u padu aviona, koji ih je poveo iz Adlera u Rusiji ka vojnoj bazi Hmejmim u Siriji.

Povodom 75. godišnjice od oslobođenja Beograda, sadašnji rukovodilac ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk je zajedno sa Vesićem položio vence u parku Aleksandrov u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Helena

    20. oktobar 2019 | 16:54

    Prekrasno!!!

  • joakim

    20. oktobar 2019 | 17:46

    Odose oni odakle sutra odakle su dosli a nasi problemi ostaju.

  • Nataša

    20. oktobar 2019 | 17:11

    Iako je hor bio fantastičan, kao i ceo njihov program, čuli smo ih samo zahvaljujući njihovim glasovnim sposobnostima, a nikako zahvaljujući ozvucenju. Ono je bilo SRAMNO loše i amaterski uradeno. Dobro da su ostali da pevaju posle prve izvedene numere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA