≫ 

Da li je Beograd zaista najzagađeniji grad u svetu? Podaci alarmantni, izdato zdravstveno upozorenje

Svetski i domaći izvori saglasni u oceni o stepenu zagađenja vazduha

  • 60
Zagađenje u Beogradu, zagađenost vazduha

Photo: Shutterstock

Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenom u ponedeljak nešto pre 10.00 časova, Beograd se nalazi na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta. Neslavna lista počinje sa dva indijska grada - Delhijem i Kalikutom, slede Daka (Bangladeš), Katmandu (Nepal), dva grada u Pakistanu, Dubaji (UEA), Santjago (Čile) i Sarajevo (BiH), kao drugo zvučno ime.

Uz ime glavnog grada Srbije zagađenje vazduha obeleženo je vrednošću od 133 jedinice, dok je neslavno prva Daka u ljubičastoj zoni, tj. sa najjačim stepenom zagađenja i vrednošću od 211.

Iako je u svetu mali Beograd zauzeo visoku poziciju ušavši u prvih deset na listi koja govori o ugroženosti  zdravlja stanovnika i mogućim zdravstvenim komplikacijama, situacija je juče bila još alarmantija. Prema dostupnim podacima, Beograd se 20. oktobra našao na samom vrhu liste gradova sa zagađenim vazduhom - u crvenoj zoni sa zagađenošću od 169 jedinica.

Zagađenje vazduha, Beograd

Zagađenje vazduha u Beogradu 20. oktobra Printskrin: Airvisual.com

Današnje podatke potvrdio je i Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe stavivši Beograd u narandžastu zonu, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

Prema tom sajtu, kvalitet se ocenjuje kao odličan - zelena zona, dobar - žuta, prihvatljiv - narandžasta, zagađen - crvena i jako zagađen - ljubičasta.

Uz nesrećno lice "narandžastog" dečaka koji korisnicima sugeriše da je kvalitet vazduha u Beogradu prihvatljiv stoji i obaveštenje o merama opreza. Predočava se da su tegobe moguće kod osetljivih grupa, te da stari, deca i osobe sa oboljenjem srca i pluća treba sa posebnim oprezom borave na otvorenom, te da obrate pažnju otežava li im se disanje, pojačava li se kašalj i da, eventualno, kontaktiraju lekara.

Zagađenje vazduha, Beograd

Zagađenje Beograda na današnji dan, 21. oktobar Printskrin: Beoeko.com

Zagađenost po lokacijama

 

Najdramatičnija situacija je na Starom Gradu, gde je zagađenost obeležena brojem 155. Sledi Novi Beograd sa pomenutih 133 jedinica. Na trećem mestu je mostarska petlja sa 107.

Potražili smo komentar nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, ali do momenta objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da ga dobijemo.

Zagađenje vazduha, Beograd

Zagađenje Beograda, 21. oktobar Printskrin: Airvisual.com

Zagađenje vazduha, Beograd

Ocena kvaliteta vazduha prema sajtu Beoko Printskrin: Beoeko.com

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    21. oktobar 2019 | 14:42

    Zagađenje vazduha je oduvek bilo najveće u Cvijićevoj. Košave dugo nema, a ona je sav garež terala dalje. Vremenske prilike su u najmanju ruku čudne. 25c na kraju oktobra bez daška vetra. Osim toga, broj automobila se udvostručio, a više od polovine nema bar "Euro 3" agregate. Vrlo je objašnjivo...

  • Ivangm🤯

    21. oktobar 2019 | 17:41

    Ma koga briga za BEOGRAD jer tamo NEzive ljudi vec BEOGRADJANI...🤮🤮🤮

  • Dača

    21. oktobar 2019 | 14:40

    Ma joooook gde zagadjen. Ima 7 miliona aVtomobila, pola skinuti katalizatori, prodati u marinijum. U špicu u Kneza Milosa vadim gas masku iz futrole i metem da ne crknem od muke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA