≫ 

Nakon što smo objavili alarmantne podatke o zagađenju u Beogradu, oglasio se Zavod za javno zdravlje

Doktor hemijskih nauka izneo stručno mišljenje o podacima koji su se pojavili na sajtu airvisual.com

  • 2

Nakon što je Telegraf.rs pisao o zagađenju vazduha u Beogradu, zbog kojeg je tokom tri dana, zaključno sa današnjim, stavljen na spisak deset najzagađenijih gradova u svetu, a tokom 20. oktobra i na neslavno prvo mesto, doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić ocenio je da situacija u glavnom gradu nije alarmantna.

On nam je danas kazao da je tokom prethodnih deset dana zagađenost u vazduhu bila šarenolika - od dobrog, prihvatljivog, do zagađenog - te da je uzrok tome početak grejne sezone.

Šoštarić ističe da je kvalitet vazduha u velikim gradovima svakako lošiji, ali da ovoga puta nema mesta panici. Iako je i tokom današnjeg dana, kao i jučerašnjeg na sajtu Beoeko zagađenost obeležena narandžastom bojom (središnjom opcijom od pet - zelena označava odličan kvalitet vazduha, žuta dobar, narandžasta prihvatljiv, crvena zagađen i ljubičasta jako zagađen), tvrdi da ni u slučaju petog stepena zagađenja vazduha nema rizika od akutnih zdravstvenih problema.

Zagadjenost vazduha u Beogradu Lista deset svetskih gradova sa najzagađenijim vazduhom Printskrin: airsvisual.com

Govoreći o podacima koje smo juče objavili o tome da je najveće zagađenje u Beogradu bilo na opštini Stari Grad, napravio je poređenje sa nešto bližom temom i ocenio da pojedinačna zagađenost nije značajna.

- Mi imamo deset mernih stanica u Beogradu. Kupimo sve podatke i dajemo jedinstven podatak. To vam je kao vremenska prognoza. Temperatura vazduha bi trebalo da bude 15 stepeni, ali negde je 13, negde 17 - objašnjava uz isticanje da navedeni podaci jesu bitni za javnost, kako bi bila informisana.

Konkretne navode o zagađenju vazduha u Beogradu koje plasira sajt airvisual.com ne želi da komentariše. Kaže da ne postoji metodologija koja određuje na koji se način poredi zagađenje u gradovima širom sveta, kao i da ne zna koji je izvor informacija.

Zagađenost vazduha u Beogradu, Beoeko Zagađenost vazduha u Beogradu na danšnji datum Printskrin: Beoko.com

Mada na sajtu Beoeko ne postoji podatak o zagađenosti označen brojem, za razliku od sajta airvisual.com na kojem Beograd danas "svetli crveno" i čija je zagađenost vazduha označena sa 152, za 19 jedinica više nego juče, zbog čega se i na listi top deset popeo za dve pozicije, Šoštarić tvrdi da je metodologija kojom se Gradski zavod za javno zdravlje koristi standardizovana i usklađena sa evropskom, te da njihove ocene o zagađenju ne treba stavljati pod sumnju.

Zagađenost vazduha u Beogradu, Beoeko Upozorenje na efekte po zdravlje u slučaju "prihvatljivog" kvaliteta vazduha Printskrin: Beoko.com

Video: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi

(Bojana Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boranka

    22. oktobar 2019 | 15:59

    Dokle će Beograđani da budu pekmezi i da se žale na svaku sitnicu? Dođite u Bor da vidite kako Kinezi truju i koji je grad NAJZAGAĐENIJI na svetu.

  • Nije nego

    23. oktobar 2019 | 08:04

    Kako Vi kazete doktore .... !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA