≫ 

Na karavanu zimnica ajvar, barena paprika i kitnikez: Beograđanima otkrivena tajna kako se prave

Manifestacija u organizaciji "Gradskih pijaca" preseljena na Kalenić

  • 0
Karavan zimnica, Gradske pijace Printskrin Youtube/ Gradske Pijace

Prethodnog vikenda karavan zimnice preselio se novobeogradske pijace blok 44 na Kalenić pijacu.  Ova manifestacija u organizaciji "Gradskih pijaca" poznata je po najkvalitetnijim zimskim poslasticama, ručno proizvedenim širom Srbije.

- Na šest kila paprika ide četiri litra vode. To se bari, doda se 200 grama soli i 300 grama šećera. Kad se to malo prohladi, doda se i 100 grama esencije, pasterizuje i to je to. Beli luk i peršun se dodaju naknadno - otkriva jedna od pijačnih prodavačica recept za barenu papriku.

Tvrdi da je Beograđani kupuju, te da je salata idealan prilog uz pečenje, suvo meso, slaninu, pa i pasulj.

Na Kaleniću su otkrili i recept za papriku punjenu sirom. Paprika se, uobičajeno, najpre očisti.

- Tvrdi sir kravlji, domaći izgnječite sa raznim začinima. Odstoji tri dana, onda se paprika napuni, odstoji jedan dan, pa se nalije uljem. Onda se pasterizuje, stave se začini za dekoraciju - šta ko voli. Ovde ima ruzmarina, bibera, bosiljka, lovorovog lista... Mirođija i suvi začini su smešani sa sirom.

Kupci mogu da se prisete i nekih davnašnjih ukusa, čini se, vrlo egzotičnih.

- Šljiva punjena belim lukom je jedna vrsta turšije. Puna je aromatičnih dodataka, kao karanfilići što su. Šljiva se opere, očisti i umesto košpice ubaci se čen belog luka. Složi se u tegle i prelije vodom, sirćetom i karanfilićima.

Za one koji žele nešto novo, tu je npr. i  kitnikez.

- To je sir od dunja, zapravo poslastica od dunja, slatka zimnica. Dunje moraju da budu žute, mirisne i zdrave, to je prvi preduslov. Zatim se obare, pasiraju i uprže, onako kako se to radi sa ajvarom, na smederevcu i na jakoj vatri, onda se doda šećer, pa se razlije u modle ili se prave štanglice - otkrivaju na Kaleniću.

Za sve zainteresovene koji bi da probaju navedenu zimnicu, kupe je ili potraže nešto novo, mogu posetiti Kalenić i narednog vikenda, 9. i 10. novembra, u periodu od 8 do 16 časova.

Video: Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA