• 1

Deca u beogradskim školama uče da sortiraju otpad: Počela prva faza akcije "Reciprosaurusi"

Nova akcija pod nazivom "Reciprosaurusi" namenjena je deci, pre svega prvacima

  • 1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas u Osnovnoj školi "Pavle Savić" na Mirijevu početku akcije "Reciprosaurusi", koja za cilj ima podizanje svesti kod dece za separacijom i reciklažom otpada.

Događaju su prisustvovli direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović i direktor OŠ "Pavle Savić" Milan Krstić, kao i učenici prvih razreda.

Vesić je podsetio da je nova akcija JKP "Gradska čistoća" krenula iz najveće škole na teritoriji Beograda, koja ima oko 1.900 učenika. Takođe, i iz škole koja je u celoj Srbiji upisala najviše đaka prvaka, tačnije njih 310 u 11 odelenja, precizirao je Vesić.

On je podsetio da je nova akcija pod nazivom "Reciprosaurusi" namenjena deci, pre svega prvacima.

Goran Vesic

Goran Vesić - Foto: Beoinfo

- U okviru prve faze projekta, u 30 škola na teritoriji opština Zvezdrara i Vračar biće postavljene kante za separaciju i kasnije recikliranje otpada. Cilj je da deca od prvog razreda uče da odvajaju papirni, metalni, stakleni i druge vrste otpada - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da će taj otpad preuzimati "Gradska čistoća", koja će zauzvrat plaćati školama tu uslugu, od čega će škole kupovati nastavna učila i druge neophodne stvari.

- Najvažnije je da ćemo ovom akcijom i predstavom, koje je pripremilo naše preduzeće "Gradska čistoća", omogućiti deci da nauče koliko je važno čuvati životnu sredinu, koliko je važno odvajati otpad i koliko je važno reciklirati otpad - naveo je Vesić.

Goran Vesic

Goran Vesić u beogradskoj školi - Foto: Beoinfo

On je podsetio da se u Srbiji reciklira svega tri procenta otpada.

- To je jako malo i posao je Grada Beograda i "Gradske čistoće" da toga bude mnogo više. U ovom trenutku na teritoriji grada ima 171 kontejner na 57 lokacija koje se bave reciklažom. Cilj je da u budućnosti postavimo dodatnih 57 reciklažnih ostrva - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić ponovio je da se trenutno ovaj program sprovodi u osnovnim školama u opštinama Zvezdara i Vračar, i najavio da će do početka sledeće godine zaživeti u svih osam beogradskih opština na kojima posluje to preduzeće.

- Veoma je važno da pošaljemo poruku koliko je reciklaža otpada bitna za očuvanje životne sredine. Na kraju školske godine, najuspešnije škole u separaciji otpada dobiće vredne nagrade sa titulom "Naj eko-škola u gradu" - istakao je Popadić.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Tara

    Prvo uce decu, starije nikada nece moci nauciti.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima