• 44

Meteorolog Nedeljko Todorović otkriva kada će pasti prvi sneg u Beogradu

Zbog Košave će nam se činiti da je hladnije nego što u stvari jeste

  • 44

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da sneg ove godine u Beogradu neće pasti do 23. novembra, kako statistika nalaže, ali da je vreme da se letnja odeća zameni zimskom jer će od idućeg ponedeljka temperatura početi da pada.

Nedeljko Todorović objašnjava da svako povećanje brzine vetra, a pogotovo košave, za jedan metar u sekundi ima efekat hlađenja za približno jedan stepen.

- Ako je brzina vetra šest metara u sekundi, to je kao da je šest stepeni hladnije - kaže Todorović.

Najavljuje da će košava duvati u utorak i sredu, a zatim ponovo od petka do ponedeljka. Ističe da pravilo po kojem košava uvek duva neparan broj dana nije tačno.

Jak vetar, kosava, nevreme, duva vetar

Košava umesto snega Foto: Shutterstock

- To je neko narodno verovanje. Možda ima smisla, ali nije precizno, pogotovo ne u Južnom Banatu gde duva duplo veći broj dana nego u Beogradu - kaže Todorović.

Šta nam govore boje meteo alarma 

Juče je na snazi bio žuti meteo-alarm, što znači da brzina vetra prelazi 17 metara u sekundi, odnosno 60 kilometara na čas, objašnjava Todorović. Navodi da je u Južnom Banatu i Zapadnom Pomoravlju na snazi narandžasti meteo-alarm odnosno upozorenje da brzina vetra prelazi 24 metra u sekundi, a da je košava u Vršcu danas duvala i brzinom od 100 kilometara na čas.

Iako se sve češće dešavaju nesreće čiji je uzročnik jak vetar, Nedeljko Todorović kaže da nema mesta za strah i da samo treba biti oprezan i obratiti pažnju na upozorenja meteorologa.

Beograd, Srbija, vreme, nevreme, sneg, mećava, vremenska prognoza

Da li jedva čekate sneg? Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Žuti meteo-alarm je više informacija nego upozorenje, a kada je na snazi narandžasti, vetar može napraviti štetu. Moguće je da podigne neki slabije pričvršćen krov, staro drvo ili saobraćajni znak - objašnjava Todorović.

Bez snega u skorije vreme 

Statistika kaže da prvi sneg u Beogradu padne 23. novembra. Todorović kaže da statistika ne greši, ali zavisi samo kako je tumačimo.

- Ove godine sneg neće padati 23. novembra. To je samo statistički izračunat srednji dan. Može da padne i ranije i kasnije. Ove godine će pasti kasnije. Prošle godine je pao ranije, već 18. novembra - podseća Todorović.

Ističe da će temperatura padati od idućeg ponedeljka, pa se u brdsko-planinskim predelima sneg može očekivati krajem novembra, dok za niže predele još uvek nije izvesno. Upozorava da je poželjno polako izvlačiti toplu odeću koja će pogotovo biti potrebna u jutarnjim i večernjim satima.

Video: On jedva čeka sneg. A vi?

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Sofronije

    Sneg ce ipak pasti a mozda i nece

  • Ringe

    Samo nemoj da vas iznenadi kao i svake godine

  • Pakistanac

    Je li ovaj neki prorok?Po nekim njegovim bojama,sneg ce biti zelen!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima