≫ 

Otvoren lokal koji zapošljava izbeglice: Sudanac Ismail (38) praviće pice za Beograđane

Ovo je prvo socijalno preduzeće osnovano sa idejom da pruži novu šansu izbelicama iz bivše Jugoslavije, kao i onima koji sada beže od ratova

  • 2
IZBEGLICE PREDUZECE AMBASADORI Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Cetinjskoj ulici u Beogradu otvoreno je preduzeće u kome će se praviti pice, a koje zapošljava izbeglice iz bivše Jugoslavije, kao i one iz trećih zemalja koje su stekle pravo na rad u Srbiji.

Preduzeće su, u prisustvu brojnih gostiju, otvorili amabasadori SAD i Nemačke, Entoni Godfri i Tomas Šib, koji su zaposlenima uručili diplome.

Oni su probali picu ispečenu u novoj firmi i saglasili se da je odlična.

IZBEGLICE PREDUZECE AMBASADORI Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Picerija će zapošljavati izbeglice i tražioce azila koji su stekli radnu dozvolu i prošli neophodnu obuku za rad u piceriji, a kao i mnoga socijalna preduzeća u početku će raditi uz pomoć donacija, a u perspektivi će nastojati da se osamostale.

Sudanac Ismail (38) prešao je put od izbegličkog centra do pica majstora u Beogradu. Nakon 4 godine u Srbiji, dobio je pravo na rad i zaposlenje u piceriji, a ova obuka mu nije teško pala s obzirom na to da ima desetogodišnje iskustvo u kulinarstvu.

- Imam posao , zadovoljan sam jer mogu da platim računa i obezbedim sebi osnovne životne potrebe - rekao je Ismail.

 IZBEGLICE PREDUZECE AMBASADORI Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Godfri je rekao da su ponosni zbog podrške tom projektu i zbog saradnje s ambasadom Nemačke i drugim partnerima kako bi picerija postala stvarnost.

- Ovo je prvo socijalno preduzeće osnovano sa idejom da pruži novu šansu izbelicama, kako onima raseljenim usled ratova u bivšoj Jugoslaviji, tako i onima koji sada beže od ratova i progona širom sveta - rekao je Godfri.

Nemački ambasador je rekao da je ovo odličan projekat i da je Nemačka razvojna agencija (GIZ) bila zadužena za obuku za rad u piceriji koja će pomoći izbeglicama da nađu posao u Srbiji.

- Srećni smo što smo deo ovog projekta. To je bila odlična saradnja između razvojnih agencija SAD i Nemačke uz podršku UNHCR-a - rekao je Šib i naglasio da je zaposlenje ključan faktor integracije u jedno društvo.

Preduzeće je osnovano udruženim snagama ambasada SAD i Nemačke, Visokog komesarijata UN za izbeglice i lokalne nevladine organizacije Balkanski centar za migracije, a u okviru podrške naporima Vlade Srbije da pomogne izbeglicama da žive dostojanstveno i u miru.

Ambasada SAD je preko svoje Kancelarije za stanovništvo, izbeglice i migracije uložila 25.000 dolara za renoviranje objekta za piceriju i kupovinu osnovne opreme, dok je GIZ sproveo obuku 17 potencijalnih kandidata za pica majstore.

(Telegraf.rs/Tanjug/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA