≫ 

Od novog kućnog reda strahuju i stanari i upravnici: Stižu kazne za bučne klime i otvorene prozore

Kazne će se kretati od 5.000 do 100.000 dinara

  • 10

Novi kućni red u stambenim zgradama usvojen je na sednici Skupštine grada Beograda pre nekoliko dana, mnogo toga je bilo poznato još pre šest meseci, ali neke stvari koje se u njemu nalaze polako "isplivavaju" u javnost, pa su zabrinuti ne samo stanari, nego i profesionalni upravnici zgrada.

Osim izmenjenog vremena odmora, po usvojenoj odluci o kućnom redu, ubuduće nema mesta za iznenadna slavlja, jer će sve proslave komšijama morati da se najavljuju dva dana unapred. Propisano je i obavezno zaključavanje ulaznih vrata, a pooštrene su i obaveze održavanja zajedničkih delova u zgradi. Za nepoštovanje, kazne stižu i stanare i upravnike.

Kažnjavaće se i stanari i upravnici

 

Stanar koji ne poštuje kućni red kazniće se novačnom kaznom u iznosu od 5.000 dinara. Ukoliko je reč o pravnom licu, kazna je 50.000 dinara. Međutim, ne sankcionišu se samo stanari, već i upravnici. Upravitelj iz redova komšija teretiće se iznosom od 10.000 dinara, dok profesionalnog upravnika čeka veći udar po džepu, 20.000 dinara. Za njegovu firmu kazna je 100.000 dinara.

Ovo su najvažnije, ali i najmanje poznate odredbe novog kućnog reda.

1. Kućni mir

Kućni mir je predviđen od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00. U danima vikenda od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom sve do 10.00. Podsetimo, do sada je dnevni odmor bio od 13.00 do 17.00 časova, kao i od 22.00 do 6.00.

2. Šta je sve zabranjeno?

Za vreme kućnog mira zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, kao i upotreba mašina i uređaja koji narušavaju tišinu u zgradi. Takođe, u to vreme je zabranjeno i, na primer, sređivanje travnjaka ispred zgrade ili bilo kakvi drugi radovi oko zgrade.

Klima uredjaj, menjanje filtera

Foto: Shutterstock

3. Kazne i za bučne klime

Sugrađani bi kazne mogli da plate i zbog bučnih klima uređaja. Nije tajna da mnogi od njih, posebno oni starijih generacija, proizvode buku iznad granice. Dakle, biće hlađenje ili kazna...

5. Najava proslava dva dana ranije

Ukoliko želite da organizujete proslavu u svom stanu, moraćete to komšijama da najavite najmanje dva dana unapred. I da sa slavljem završite do 1.00.

6. Izdavanje prostorija

Beograđani će ubuduće moći da izdaju zajedničke prostorije u stambenoj zgradi i to u različite svrhe. Za odluku će biti dovoljan glas većine stanara.

prozor

Foto: Pixabay.com

7. Kazna za otvoren prozor

Profesionalni upravnici moraće da vode računa o servisiranju protivpožarne opreme, liftova, gromobrana i panik rasvete, kao i ako je neki prozor u zgradi otvoren u vreme nevremena. Kazna za nepoštovanje odluke je 20.000 dinara.

8. Zabranjeno na krov

Po novom kućnom redu zabranjen je pristup krovu i krovnim terasama. Krov i nephodnu krovnu terasu stambene zgrade sada mogu koristiti samo stručna lica radi popravki, postavljanja antena i sličnih uređaja, ukljanjanja snega, leda...

9. Zaključavanje ulaznih vrata

Zatvaranje i zaključavanje ulaznih vrata biće obavezno u letnjem periodu od 23.00 do 6.00, a zimi jedan sat duže. I za nepoštovanje ove odluke predviđene su kazne za Stambenu zajednicu, ali i upravnike.

10. Fotografije ne važe

Još jedan potencijalni problem na koji ukazuju upravnici je činjenica da se kao dokaz neće moći koristiti fotografije. Dakle, ako snimite da neko baca đubre sa terase, ili pere tepih na njoj, ništa neće vredeti ako to ne vide i komunalni inspektori.

Video: Zbog čega sve mogu da vas kazne

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    14. novembar 2019 | 15:12

    A šta će biti kada kučići laju i stvaraju buku u stanovima? Ili to se neće kažnjavati?

  • Jelena 1982

    14. novembar 2019 | 14:44

    Da li mozemo da disemo

  • Toni

    14. novembar 2019 | 14:57

    Tako to treba kad smo takvi na balkanu mora se nesto preduzeti nedavno to bi kad su spanci nemcima u malorki zatvorili najpoznatiju diskoteku zato sto su po celu noc svabe rikali na ulici a koliko ljudi mora da ustane sledeci dan u pet ili sest sati da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA