≫ 

Stiglo više od 3.000 predloga građana za budžet Beograda

Najveći broj predloga osnosio se na unapređenje komunalne infrastrukture i najavio da će na osnovu tih predloga biti izgrađeni kolektori i vodovodna mreža u različitim delovima grada

  • 0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je tokom javne rasprave o budžetu Beograda stiglo više od 3.000 predloga građana, od kojih je nekoliko stotina postalo deo budžeta, a najveći broj njih se odnosio na unapređenje komunalne infrastrukture.

On je u autorskom tekstu za "Blic" rekao da je javna rasprava sprovedena od 24. oktobra do 10. novembra na zvaničnom sajtu grada, kao i da je važno što su u njoj učestvovali i građani budući da je to najvažniji finansijski akt grada.

- Mnogo toga što građani žele već se nalazi u planovima javnih preduzeća i sekretarijata za 2020. godinu. Neke predloge smo uvrstili posle javne rasprave, a za neke je neophodno da se prvo izrade projekti kako bi bili realizovani u narednim godinama - rekao je Vesić.

Prema Vesićevim rečima, najveći broj predloga osnosio se na unapređenje komunalne infrastrukture i najavio da će na osnovu tih predloga biti izgrađeni kolektori i vodovodna mreža u različitim delovima grada.

Goran Vesić Foto: Skupština grada

- Biće mnogo malih projekata i na osnovu predloga građana uradićemo oko pet kilometara kanalizacije, šest kilometara vodovoda i tri postrojenja za preradu otpadnih voda - rekao je Vesić.

Grad je prihvatio i predlog građana da postane deo programa "Tri plus" koji predstavlja podršku porodicama sa troje i više dece, rekao je Vesić i dodao da su u obzir uzeti i opredlozi za nove lokacije za dečije vrtiće. On je kazao i da je stiglo i dosta predloga iz oblasti saobraćaja, pre svega izgradnju biciklističkih staza, ali i pešačkih zona u centrima svih prigradskih opština.

- Sa ponosom mogu da kažem da ćemo tokom naredne godine uraditi predlog uređenja savskog keja pored blokova 70, 45 i 44 koji će biti ponuđen građanima kako bi oni dali svoje predloge i sugestije kako da izgleda njihov kej - rekao je Vesić.

Kako je naveo, biće urađeno i više od 30 rekonstrukcija škola i fiskulturnih sala, a razmotriće se i predlozi građana za postavljanje semafora, potapajućih stubića, ležećih policiajaca, urediće se 11 dečjih igrališta, pet teretana na otvorenom i napraviti tri igrališta za kućne ljubimce. Vesić je objasnio da je budžet najveći u istoriji grada i da zajedno sa budžetima gradskih opština iznosi malo više od 143 milijarde dinara, odnosno više od 1,2 milijarde evra, što znači da je veći za 9,6 odsto nego prošle godine.

Goran Vesić Foto: Skupština grada

Zamenik gradonačelnika najavio je i da će naredne godine biti uzeta dva nova kredita - 31 milion evra za kupovinu najmanje 100 novih zglobnih autobusa i 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, tako da će na kraju naredne godine dug iznositi skoro 354 miliona evra.

- Pre šest godina 2013 godine, dug Beograda iznosio je 1,2 milijarde evra i bio je više nego dva puta veći od tadašnjeg budžeta grada. Prosečna plata će u našem gradu na kraju ove godine biti 600 evra, a nezaposlenost je već sada na istorijskom minimumu - 7,7 odsto - objasnio je Vesić.

Sednica na kojoj bi odbornici trebalo da raspravljaju o budžetu biće održana 29. novembra i na koju ponovo neće doći Ðilasovi odbornici, rekao je Vesić.

- U skupštinskoj sali neće biti, ali će biti prvi na blagajni da svako od njihovih odbornika iz tog istog budžeta uzme 10.000 dinara za nerad. Budžet znači plan kako će da izgleda život građana, a poznato je da Ðilasa interesuje samo njegov život. On je svoje čukununuke obezbedio kada je prvi put bio na vlasti. Zašto bi se ovaj tajkun bavio građanima - upitao se Vesić.

Video: Snimak Pobednika izbliza na restauraciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA