Koncert u Dečjem kulturnom centru u Beogradu: Obeležen Međunarodni dan deteta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je rekao da decu treba poštovati u svakom pogledu

  • 0
Goran Vesić

Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

Koncertom za dečja prava danas je u Dečjem kulturnom centru Beograda obeležen Međunarodni dan deteta i 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

Događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je rekao da svaki dan treba da razmišljamo o pravima dece, a deci poručio da slušaju svoje roditelje i nastavnike jer ih oni najviše vole.

- Oni su ti koji vas najviše vole, koji poštuju vaša prava i koji će vas naučiti da volite ovaj grad i zemlju jer ovaj grad i zemlja ostaju vama. Uživajte u svom danu, hvala vam što smo danas zajedno. Vi ste nas učinili srećnim i hvala vam zbog toga - naveo je Vesić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je rekao da decu treba poštovati u svakom pogledu.

Goran Vesić

Obeležavanje Međunarodnog dana deteta - Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

- Treba poštovati njihovo vreme i sve ono što ih čini malim ljudima, onima zbog kojih mi odrasli radimo sve ono što treba da radimo da bi njima njihov život bio bar nijansu bolji nego što je naš - naveo je Pašalić.

Najavio je da će u januaru početi radionice na kojima će deca biti upoznata sa svojim pravima - ne samo o onome što piše u zakonima nego ono što konkretno u svakodnevnom životu mogu da ostavre i na šta imaju pravo.

- U Zakonu o zaštitniku građana, koji je pri kraju, predviđeno je da svi vi, bez obzira na uzrast, možete doći u instituciju u kojoj radim i požaliti se ako neko vaša prava ugrožava. Da biste znali kako da se obratite i koja su vaša prava, mi ćemo u januaru održati potreban broj radionica - dodao je Pašalić.

Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra, a ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana.

Goran Vesić

Obeležavanje Međunarodnog dana deteta - Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu, a obeležava se i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine, a koju su ratifikovale 193 zemlje.

Osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA