≫ 

Malo falilo da "Pobedniku" otpadne mač: Otkrivena kritična tačka na simbolu Beograda

Naime, rđa je do te mere oslabila vezu između sečiva i drške mača da je postojala opasnost da taj deo statue potpuno otpadne

  • 15
Beogradski pobednik, Kalemegdan Pobednik na Kalemegdanu, maestralni rad Ivana Meštrovića. Foto: A. Nalbantjan

Stručnjaci koji rade na restauraciji beogradskog "Pobednika" u Smederevu otkrili su kritično oštećenje koje je moglo da dovede do katastrofe.

Naime, rđa je do te mere oslabila vezu između sečiva i drške mača da je postojala opasnost da taj deo statue potpuno otpadne.

- Tokom radova otkrivena je još jedna kritična tačka - veza između sečiva i drške mača koja je potpuno korodirala, pa je postojala opasnost da ovaj deo skulpture otpadne. Takođe, veza mača i bronzanog postolja je usled oštećenja bila prekinuta - piše na Tviter profilu beogradskog simbola.

Simbol Beograda dug 4,25 metra i težak oko 1.000 kilograma svašta je preživeo za više od devet decenija koliko je bdio nad prestonicom. Čelične sajle su bile labave, skoro istrulile, bukvalno se držao na nekoliko šrafova koji su potpuno zarđali. Postojala je velika opasnost od urušavanja usled vremenskih nepogoda, a bilo je i rupa od metaka.

Obnova, za koju je zadužen vajar Zoran Kuzmanović, potrajaće još nekoliko meseci, a negde u martu "Pobednik" će ponovo osvanuti na Kalemegdanu.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    24. novembar 2019 | 10:20

    Veza izmedju nas i pobednika je nebeski previsoka !!!

  • Rastko

    24. novembar 2019 | 10:29

    Boze resili nadlezni da zardjali mac pobedniku spasu da i oni danas sutra budu na glasu kao on sto nam je vekovima unazad molim ti se posavetuj rabove tvoje sta da rade da ta gospoda manje krade a da nesto korisno za gladnu celjad najzad urade.

  • Rastko

    24. novembar 2019 | 10:15

    Naime rdjavi smo svi pa sto bi nas simbol bio bolji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA