Košava vije i brije Beogradom, a u ovih 5 situacija može vas dovesti do ivice ludila

Neke stvari moramo, ipak, da istrpimo hrabro

  • 0

Ovaj novembarski vikend još bi se mogao smatrati i toplim, da nam sa Karpata nije dunula hladna košava. Nema ona tu silinu da lomi grane i diže krovove, ali u svojim dosadnim naletima toliko brije da je sa beogradskih ulica oterala ljude. A oni koji su morali da se nađu na asfaltu, proklinju je.

Ovo su najgora mesta i situacije u kojima se možete naći, ako ste već morali da izađete iz toplog stana...

1. Čekanje autobusa

Cupkanje na stanicama postaje posebno mučno u ovakvim situacijama. Dok odbrojavate minute, izvirujete na ulicu i tipkate kodove stanica, košava se nemilosrdno zavlači u svaku slobodnu poru na telu. Ma koju poziciju da zauzmete, ovaj, inače jugoistočni vetar, pronaći će put do vas, a potom i do onog dela kože koji je ostao ogoljen. Nema zavetrine, nema ljudi, ulice su polupuste, a trafike zatvorene. Strpljenje je jedini lek.

Autobuska stanica Zeleni venac GSB  Foto: Telegraf

2. Od parkinga do zgrade...

Čini se da bi bilo lakše pretrčati maraton, nego preći tih 100-200 metara. To je pravi šok, jer, iako ste znali da će do tog trenutka doći dok ste se vozili u toplom automobilu, potiskivali ste to u sebe. Sada, treba otvoriti vrata, osetiti onaj prvi ledeni šamar, a potom izložiti celo telo nemilosrdnom vijuganju ledenog vazduha. Prelaze se ulice poprečke, koraci su nikad duži, ako treba, malo se i potrči, pa na kraju shvatite da ste se još od sveg tog bega još i oznojili.

3. Jutarnje luftiranje

Probudili ste se, utopljeni i odmorni, a onda odlučujete da provetrite stan, onako, još u poluraskopčanoj pidžami. Grejanje radi, dan je sunčan, ali čim otvorite prozor uslede ledeni zagrljaji po celom torzu, vratu i licu.

Pomerate se na bezbednu distancu i shvatate kako sva idila toplog stana nestaje u naletima hladne i sveže struje. Odbrojavate do onog trenutka kada kažete da je bilo dosta provetravanja i brže-bolje zatvarate prozor.

Ako ste i bili sanjivi, razbudili ste se.

4. Jutarnja kupovina

plasticne kese, kesa, torba, kupovina, djubre, đubre, ekologija Foto-ilustracija: Pixabay

Ako se već niste pripremili zalihe, a ne jede vam se hleb od juče, koji se drobi pod prstima, nedostaju možda još i mleko, jogurt, kafa, voda... Onda se lepo obucite i "skoknite" do marketa. To i nije tako teško, ali prevaliti isti put nazad, sa dve kese koje se usecaju u prste, dok vas vetar besramno šamara, pravi je podvig. Jedino što možete je da se prepustite i vetru uzvratite crvenilom na licu i smešnom grimasom.

5. Šetnja sa ljubimcem

Vaša kuca ne mari za košavu, veselo skakuće pred vratima, cvili i opominje: "Moraš me prošetati". I tako lutate polupraznom ulicom, a dok pas njuška po osušenom lišću, trčkara i valja se po zemlji, vaše lice je skamenjeno. Pitate se samo jedno - hoće li više obaviti stvar zbog koje smo i izašli pa da se prekim putem vratimo do stana.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA