Hrvat partizan ostaće bez ulice u Beogradu: Umesto njega dobiće je Slovak, ustaša

Kada je već odlučeno da Emil Perška dobije ulicu, otkrilo se da je on bio i hrvatski nacionalista koji je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji

  • 15
Stjepan Stevo Filipović, Emil Perška Foto: Wikipedia, Slobodanka Vasić/United States Holocaust Memorial Museum

Lokalne vlasti u još jednom gradu odlučile su da preimenuju ulicu nazvanu po partizanu i narodnom heroju. Ona će se ubuduće zvati imenom i prezimenom nekadašnjeg zvaničnika Nezavisne Države Hrvatske, piše danas zagrebački Jutarnji list i dodaje da ništa ne bi bilo toliko čudno da se sve to ne događa – u Beogradu.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške biti promenjen po hitnoj proceduri, a novo ime ulici u Železniku biće dato na narednoj sednici Skupštine grada.

Pod naslovom "Ustaša ima ulicu u Beogradu" zagrebački dnevnik navodi da je „nedavno službeno objavljeno da je nekadašnja Ulica Stevana (Stjepana) Filipovića promenila naziv u Ulica Emila Perške“ i da se u obrazloženju odluke navodi da je „Perška bio profesionalac, zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca“.

Radio u policiji od uspostavljanja NDH

Jutarnji list međutim dodaje da se, kada je već odlučeno da Perška dobije ulicu, otkrilo da je on bio i hrvatski nacionalista koji je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji.

Stjepan Stevo Filipović, Partizani, NOVJ, Drugi svetski rat, Antifašizam Stjepan Stevo Filipović, jedan od najčuvenijih boraca Valjevskog odreda, trenutak pre vešanja diže pesnice visoko i kliče: "Smrt fašizmu — sloboda narodu!". Foto: Wikimedia Commons/United States Holocaust Memorial Museum

Odlukom beogradskih vlasti, kako dodaje zagrebački dnevnik, ulica je oduzeta Stjepanu Filipoviću, Hrvatu koji je kao partizanski komandant, pogubljen u Srbiji, a njegova slavna fotografija na kojoj stoji uzdignutih ruku nalazi se u sedištu UN, dok je njegov spomenik u Hrvatskoj, dignut u vazduh.

Slovak, ali politički, žestoki Hrvat

Za razliku od Filipovića, koji je bio Hrvat i jugoslovenski orijentisani komunista, Perška je po nacionalnosti Slovak, ali politički, žestoki Hrvat, piše Jutarnji list dodajući da ga to ipak nije sprečavalo da između 1920. i 1928. igra za reprezentaciju Kraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. godine.

Slave ga zbog načina na koji je umro

Navodeći podatke iz njegove biografije, zagrebački dnevnik dodaje da hrvatski desničari slave Emila Peršku zbog načina kako je navodno skončao. Tvrdi se da nije pobegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvezdi i tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svedoci ni materijalni dokazi koji potvrđuju tu priču, piše Jutarnji list.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    27. novembar 2019 | 22:50

    Nase udaljavanje od antifasiticke borbe ce nas na kraju skupo kostati.

  • Salence

    27. novembar 2019 | 22:52

    Delo heroja Stjepana Filipovica ostaje vecito, politicari su prolazni.

  • Vodolijax

    27. novembar 2019 | 22:33

    Mislim da se to neće desiti,Vučiću reaguj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA