Tramvaji 11 i 13 ponovo će menjati trasu, čeka se izgradnja šina s druge strane Belvila

Da bi došli od Mosta na Adi do Jurija Gagarina tramvaji prevaljuju 2 kilometra

  • 0
Tramvaj Foto: M. Beljan

Stanovnici Čukarice koji žele da se upute na Novi Beograd imaju svakodnevnu dilemu: Gurati se u prepunim autobusima 85 i 89 ili se baškariti u polupraznom tramvaju.

Naravno, sedenje u tramvaju, koji ide relativno često i redovno deluje kao razumnija opcija od stajanja u autobusu, ali ne i u slučaju trinaestice i jedanaestice, koje kruže po novobeogradskim bulevarima kilometar i po više u odnosu na autobuse.

I to uz gomilu semafora i nezgodnih skretanja: iz Bulevara heroja sa Košara u Đorđa Stanojevića, pa u Milutina Milankovića, Antifašističke borbe i tek potom u Jurija Gagarina.

Ovo nije trajno rešenje, jer je planirano postavljanje šina i sa druge strane Belvila, pa će tako tramvaji iz Heroja sa Košara skretati u Đorđa Stanojevića, ali ka Belvilu, da bi se potom u Jurija Gagarina uključili tek kod Delta sitija. I to je duže od trase autobusa, ali svakako funkcionalnije.

Međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je najpre izraditi dokumentaciju, a tek potom raspisati tender za izvođača. Za sada, radi se na formiranju građevinske parcele za buduću tramvajsku trasu.

- U okviru javne nabavke za formiranje građevinskih parcela za proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu u zoni Depoa objavljena je odluka o dodeli ugovora. Trenutno je u toku procedura potpisivanja ugovora sa izabranim ponuđačem, a za sledeću godinu će se planirati javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije - kazali su iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Linije 11 i 13 preko Mosta na Adi preusmerene su letos, kada je završena izgradnja tramvajskih šina. Dok linija 13 direktno povezuje Banovo brdo i Blok 45, linija 11 ide preko Mosta na Adi, ali nastavlja dalje ka Sajmu, Pristaništu i Kalemegdanu. Ipak, i ova linija ima svoju stanicu na Čukarici, a zove se "Petlja Radnička" i tu je omogućeno presedanje na autobuske linije koje idu ka Banovom brdu, Padini i Vidikovcu.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA