≫ 

"Tetki da odnesem lek" i slične fore zbog kojih nas bahati vozači u Beogradu dovode do ludila

Da li će se konačno stati na put ovoj pojavi

  • 57
Autobusi Zemun Foto: P. G.

Prema najavama gradskih čelnika, parkiranje "na minut" od januara u centru grada neće moći da prođe bez kazne. Neće nas kontrolisati samo policajci i milicajci i nećemo moći da se izvlačimo ni na ženu ni na dete, na burek, hleb, tetku ili kakvu nuždu. Snimaće nas kamere i kazne će se automatski "štancovati".

Naravno, tamo gde ne budu postavljene ove svevideće kamere, ružna navika će verovatno opstati... A ko se i zašto parkira na minut i kako je ovo postala jedna od najiritantnijih pojava u gradu?

Kad ga mori glad

Gladni smo ujutro, kad nam se jede vreo burek, ali i popodne, kad smo spremni da sljuštimo picu ili palačinku. Tako postoje omiljeni "fast fudovi" zbog kojih lude svi prolaznici koji baš i nisu gladni.

Jer, ispred njih uvek su parkirane kolone automobila, svi sa upaljena 4 žmigavca. Zauzme se cela traka, bez pardona, pa drugi moraju da ih obilaze. A minut-dva pretvori se u 15-20. Jer, dok se dočeka red, palačinka ispeče... prođe vreme.

bahato parkiranje Ne znamo da li je ovaj vozač bio gladan, Foto: Telegraf

Tetka i lekovi

Zona je, nema slobodnog parkinga, a i da ima, ko je "lud" da ga plaća kad će da "skokne" do zgrade i odmah da se vrati. Ma, neće valjda nekome baš sad da zasmeta. I tako, zauzme pola pešačkog prelaza, pola kolskog prilaza, pa usput zaustavi i tramvaje.

Bahato parkiranje Neko je video parking mesto, ali ne i šine, Foto: Telegraf

Dok se penje na 5. sprat, jer ne radi lift, ni ne čuje zvonjavu. A onda, kada se već svi skupe oko njegovog ljubimca u želji da ga doslovno unište dok ne stigne "pauk", čovek istrčava iz zgrade, mlatara rukama i nešto mrmlja: "Jaoj, izvinite, izvinite". To je to, samo tetki lek da odnese.

Čekači

Ima i onih koji ne napuštaju vozilo, već iz njega izleće saputnik. Dok on obavlja posao, čekač je već ubacio u brzinu i lagano dodiruje papučicu. A onda, nailazi autobus, dok on kalkuliše:

"Ako se pomerim, moraću da napravim krug, ako ga iskuliram, možda odustane od stanice".

I tako, neodlučno automobil te malo krene, te malo stane, sve dok besni putnici i sirena autobusa konačno ne oteraju uljeza.

Taksisti

Dok vrebaju mušterije, taksisti su pravi umetnici za nepropisno parkiranje. Zaustaviće se nasred autobuske stanice, trga, ispred najprometnijeg mesta i tako "uglavljeni" biti tu sve dok ih neko bukvalno ne natera da se pomere, jer drugačije ne bio ni mogao da prođe.

Taksi, taxi Foto: Pixabay

Da ne bude zabune, taksista može da stane na autobusko stajalište, ali samo kratko vreme dok putnici ulaze i izlaze iz automobila.

Nosači kutija

Bilo da dostavljaju robu u neki kiosk, prodavnicu, pekaru (što je od 1. decembra zabranjeno u toku dana), ili pak samo iznose neke stvari do zgrade, ovi ljudi od minuta parkiranja napraviće čitavu zavrzlamu.

Nameste se tako da svojim kombijem zauzmu istovremeno i trotoar i kolovoz, i ulaz u garažu i prečicu do pešačkog. A onda izađu dvojica-trojica, otvore gepek pa krenu da vade neke daske, kutije, građevinski materijal, pa da užurbano to prenose do ulaza i ne obazirući se oko sebe. Motor nije ni ugašen, sve završava u maniru "hajde, brzo, samo minut".

Dozvoljena su tri minuta

Inače, ne jedan, već tri minuta automobil može da bude zaustavljen, ali, naravno, ako nema znaka koji to zabranjuje ("zabranjeno parkiranje i zaustavljanje").

Retko, gotovo nikada nećete naći znak koji obaveštava vozače da je zabranjeno samo parkiranje.

Sat Foto: Pixabay

Postoji još jedan uslov da bi "četiri žmigavca" imala smisla: vozač ne sme da napušta automobil. Dakle, nema ništa od pekare i trafike, leka tetki ni "brzinskog skoka".

Naravno, pod "legalnim" zaustavljanjem podrazumeva se i da ne ugrožava bezbednost i da ne smeta drugim vozačima ni pešacima.

Kažnjava i komunalna milicija

Predviđena kazna prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja za nepropisno zaustavljanje je 5.000 dinara.

Komunalna policija Foto: Facebook/Горан Весић

Ali, postoji i poseban propis koji je doneo grad Beograd, a kojim se parkiranje ili zaustavljanje vozila na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu, zelenim površinama ili parkovima kažnjava sa 25 hiljada dinara.

Nema više dostave preko dana

Od 1. decembra u Beogradu je zabranjena dostava robe u maloprodajne objekte od 7 do 20 sati. Šta to znači, objasnio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Tako smo oslobodili žute trake, zaustavne trake i tramvajske šine od vozila koja su se tu zaustavljala i tako pravila nered i haos u saobraćaju. Ovu meru poštuju najveći distributeri tako da smo juče ispisali manje od 50 prekršajnih naloga od 700 rešenja za dostavljanje robe, koliko ih je grad izdao. Tu i tamo nađemo nekog distributera, uglavnom iz unutrašnjosti, koji pokušava da izigra odluku, ali građani već mogu da vide da su ulice prohodnije zbog toga što nema dostavnih vozila - rekao je Vesić.

VIDEO: Građani pobesneli zbog blokade taksista, pa im uzvratili istom merom

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huan

    6. decembar 2019 | 21:14

    Pa zar ne vidite kakva je ovo propaganda. Ispada da su guzve zbog dostavnih vozila i stajanja na minut. Jeste, ume i to da smeta ali nama je kolaps po bulevarima sa tri trake. Milion kvadrata nelegalne gradnje a i dalje se zida. Gde god prodjete samo stanovi. Vecina bez obezbedjenog parking mesta. A infrastruktura ista. Po jedna traka sa obe strane a kvadrati samo se gomilaju. Pa kad rese dostavna vozila sta li ce biti onda problem. Dok se napravi jedna linija metroa, nama ce vec tri trebati. Ovaj haos je ne resiv. Unistili su nam grad

  • Lepo lepo

    6. decembar 2019 | 20:31

    Samo da uzmu sto vise para od naroda,sistem ni u jednom slucaju ne radi za narod vec protiv naroda,uskoro ce narod vikati: Bezi,evo idu poreznici!

  • dejan

    6. decembar 2019 | 20:57

    bitno da je komunalac parkiran propisno na pesackom .... jel pisana ta kazna kolegi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA