≫ 

Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Hramu Svetog Save

Sve te svečanosti organizuju se u slavu opstanka srpske crkve kroz vekove

  • 1
Srpska pravoslavna crkva Foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd obeležiće 21. decembra 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Svečana proslava održaće se u Hramu Svetog Save sa početkom u 20 časova.

Srpska pravoslavna crkva obeležava 800 godina autokefalnosti različitim aktivnostima, od bogosluženja u Žiči i u Visokim Dečanima, do svečane akademije u Sava Centru. Proslavlja se i u dijaspori, pri hramovima i kulturnim centrima.

Sve te svečanosti organizuju se u slavu opstanka srpske crkve kroz vekove.

Hram Svetog Save Hram Svetog Save Foto: A. Nalbantjan

Proslavlja se zapravo 800 godina od genijalnosti jednog čoveka - Rastka Nemanjića, Svetog Save, koji je, zahvaljujući Božjem promislu, uspeo da se izbori za nešto što nije delovalo izvesno. Osnivanje Srpske pravoslavne crkve predstavlja suštinsku prekretnicu u našoj istoriji, novu stranicu postojanja srpskog naroda.

Sveti Sava je 1219. godine dobio autokefaliju, izabran je za poglavara i ustoličen je u Žiči, a uspostavio je 10 eparhija. On se istog trena predao prosvećivanju naroda, koje se nije ticalo samo utvrđivanja jevanđelja, već i svih polja društvenog i privrednog života. 

Iako program svečanosti u Hramu Svetog Save još nije poznat, zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrdio je na društvenim mrežama da će se on odigrati 21. decembra.

- Naša pravoslavna vera uvek je bila i ostaće najjači stub našeg identiteta. Čuvajmo je i negujmo, kao što ona čuva srpski narod i državu vekovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    7. decembar 2019 | 10:14

    Slava Bogu za sve !i mi se skupljamo ovde u našem sabornom Hramu u Dizeldorfu zbog proslave.🍀🌺🍂🌺🍂🌺🍂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA