≫ 

Obnovljen jedan od najlepših vidikovaca Beograda: Zemunska tvrđava u novom ruhu

Za manje od godinu dana bedem Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda završio je radove

  • 6
Zemunska tvrdjava, jugoistocna kula Foto: Zavod za zastitu spomeniku kulture grada Beograda

Jedan od najlepših vidikovaca Beograda - bedem Zemunske tvrđave - dobio je novi izgled. Ili, tačnije, stari izgled, s obzirom da je čitava restauracija pratila pouzdane podatke o tome kako je ovaj kutak Zemuna nekada izgledao.

Za manje od godinu dana bedem Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obnovio je lice bedema.

- Takođe, kroz prezentaciju kulturnog dobra prepoznat je osnovni gabarit citadele, kao i njena forma. Obnova Zemunske tvrđave predstavlja čin očuvanja identiteta starog Zemuna - kazali su iz Zavoda.

Zemunska tvrdjava, jugoistocna kula Kako je izgledalo nekad... Foto: Zavod za zastitu spomeniku kulture grada Beograda

Najveći izazov predstavljali su radovi na obnovi obrušene jugoistočne kule Zemunske tvrđave, koja je predstavljala potencijalnu opasnost za posetioce i stambene kuće na padini Gardoša, ali i radovi na jugozapadnoj kuli, gde se tokom radova otkrivanjem ulaza otvorila mogućnost da se prikaže originalna kota poda nekadašnje citadele.

- Zatečeni nadzemni ostaci zidova tvrđave, koji su bili u oronulom stanju, učvršćeni su i obnovljeni, baš kao i jugoistočna kula Zemunske tvrđave - dodali su iz Zavoda.

Zemunska tvrdjava, jugoistocna kula ...tokom radova... Foto: Zavod za zastitu spomeniku kulture grada Beograda

Prvu fazu projekta rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave finansiralo je Ministarstvo pravde, a drugu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Pomoć u realizaciji pružio je Grad Beograd i Gradska opština Zemun. Autori projekta rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave su arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ljiljana Кonta i Rade Mrlješ.

Zemunska tvrdjava, jugoistocna kula ... i sada. Foto: Zavod za zastitu spomeniku kulture grada Beograda

Na današnjem predstavljanju završenih radova na obnovi tvrđave direktorka Zavoda Olivera Vučković je istakla je da uz nesumnjivi turistički potencijal Zemunska tvrđava predstavlja i jedan od najranije utvrđenih kulturnih dobara.

Vesić: Ovaj projekat pokazuje kako se Beograd menja kada radimo zajedno

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas bedeme ove srednjovekovne tvrđave

- Ovo je jedan od projekata koji pokazuje kako se Beograd menja kada radimo zajedno. Sredstva su obezbedili Ministarstvo pravde i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija sa po 12 miliona dinara i Grad Beograd sa deset miliona dinara. Istorijski objekti u Beogradu, kao što je ova tvrđava, važni su za razvoj turizma ne samo Beograda već i Republike Srbije, te stoga zajedno i radimo na njihovom obnavljanju - rekao je Vesić i dodao da je urađena i restauracija sve četiri kule, koju je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Goran Vesic Gardos Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas bedeme ove srednjovekovne tvrđave-Foto: Skupština Grada

On je precizirao da je Grad Beograd pre toga, u okviru programa „Da se radi i gradi po tvom”, restaurirao veliko stepenište kojim se dolazi na kulu, te da je u toku i postavljanje dekorativne rasvete.

- Krenućemo u izradu projekta restauracije Milenijumske kule, a trenutno Zavod za zaštitu spomenika kulture završava projekat ograde groblja, koje je samo po sebi istorijski spomenik i predstavlja deo ovog zaštićenog jezgra. Pored toga, i okolne ulice se polako restauriraju i na taj način naš dragulj Gardoš sada vraća svoju funkciju, koja nije samo turizam već i obrazovanje, kako bi se mlade generacije upoznale sa istorijom našeg grada - naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da su bedemi ove srednjovekovne tvrđave, koja potiče iz XV veka, prvi put restaurirani na pravi način od kada je sagrađena. Takođe, zahvalio je opštini i građanima Zemuna na inicijativi i ponovio da se zajedničkim radom opštine, republike i Grada Beograda naš grad menja i razvija, ali i da se tako obnavlja njegovo kulturno nasleđe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA