Zaposlenima u Gradskoj upravi šira prava

Zaposlenima su proširena prava - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon što je dogovor postignut, te dodao da je pregovarački tim vodila načelnica gradske uprave Sandra Pantelić

  • 0

Pregovarački tim Grada Beograda postigao je dogovor s predstavnicima Organizacije sindikata Gradske uprave o posebnom kolektivnom ugovoru kojim se predviđaju veća prava i povoljniji uslovi rada onih utvrđenih zakonima i Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u jedinicima lokalne samouprave.

- Zaposlenima su proširena prava - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon što je dogovor postignut, te dodao da je pregovarački tim vodila načelnica gradske uprave Sandra Pantelić.

On je naveo i kojha su to prava proširena, između ostalih, pravo na plaćeno odsustvo, kao i obavezni lekarski pregledi za zaposlene.

- Preglede već tradicionalno obezbeđujemo, pri čemu smo i od Sindikata dobili posebne pohvale, budući da je nakon sprovedenih sistematskih pregleda, a zahvaljujući blagovremenom otkrivanju bolesti, spaseno nekoliko ljudskih života, što zaista nema cenu - naveo je Vesić.

Predviđeni su i pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, posebno vodeći računa, da zaposleni sa manjim primanjima dobiju veću sumu, a sve u skladu sa raspolozivim sredstvima u budžetu.

Goran Vesić, Mladenovac

Foto: Skupština grada

Usklađene su odredbe u vezi s načinom obračuna naknade plate za vreme godišnjeg odmora.

Osim toga, predviđena je naknada troškova za topli obrok i regres za korišćenje godišnjeg odmora od 2020. godine, čiju visinu utvrđuje Vlada, rekao je Vesić.

On je dodao da su Posebnim kolektivnim ugovorom prvi put regulisana prava za lica angažovana van radnog odnosa, a koja su prepoznata kao značajan činilac u sistemu funkcionisanja grada.

- Za ta lica pod određenim uslovima uveli smo pravo na poklon za Novu godinu - novčanu čestitku za decu do 15. godina, plaćeno odsustvo u određenim životnim situacijama, posebno odsustva koja se odnose na sklapanje braka i rođenje dece, čime posebno podržavamo politiku Vlade Srbije, koja se odnosi na podršku porodici i deci, kao i plaćeno odsustvo u situacijama koje se ne mogu predvideti, pravo na mesečnu pretplatnu kartu za dolazak i odlazak sa rada za period trajanja radnog angažovanja - naveo je Vesić.

Pomenuo je takođe i pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja lica angažovanih van radnog odnosa.

Zamenik gradonačelnika je poručio da će Grad Beograd nastaviti dalje da unapređuje saradnju sa Sindikatom u cilju donošenju kostruktivnih rešenja, kojima se poboljšavaju uslovi rada, kao i materijalni položaj zaposlenih i lica angažovanih van radnog odnosa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA