Moleban za spas srpskog naroda zakazan za sredu: Skup vernika na Terazijama

Svečana litija i moleban služiće se za spas naroda u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima

  • 3
Beograd, protest ispred ambasade crne gore Foto: Tanjug/ TANJA VALIC

Na praznik Sabora Presvete Bogorodice, 8. januara u Beogradu će biti održano veliko molitveno sabranje – svečana litija i moleban za spas naroda u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima. Sabiranje vernog naroda počinje u 16 časova, na Terazijama, odakle će svečana litija krenuti do Hrama svetog Save na Vračaru, gde će u 17 sati biti služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Moleban će služiti Njegovo Preosveštenstvo episkop remezijanski Stefan, vikar srpskog patrijarha, sa sveštenstvom. Srpska pravoslavna crkva poziva sav verni narod da, svojim učešćem, uz ikone, sveće i molitve, doprinese "toržestvenosti ovog sabranja, punoćom svoje ljubavi".

Ponoćne liturgijame u pravoslavnim hramovima Episkop Stefan, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Crkva najjača kad strada

- Crkva je najjača kad strada, a herojska i neodstupna borba našeg naroda u Crnoj Gori za odbranu svojih svetinja i nasleđa svetih predaka – jeste najdivnija, najveličanstvenija proslava 800 godina autokefalnosti Srpske crkve, upravo u vreme kada su i najjači udari na nju - navodi se u pozivu SPC.

Litije i molitvena sabranja u Crnoj Gori započela su na Svetovasilijevskom saboru, 21. decembra 2019, molitvenim prisustvom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, i raširila se kao plamen kroz Crnu Goru, sve srpske zemlje i čitavo pravoslavlje - kao živo svedočanstvo Pedesetnice.

- Svečanim litijama crkve osveštava se čitav grad i narod, a dejstvom i silom svetoga duha, našom ljubavlju, molitvama i smirenom borbom i mi potvrđujemo zajedništvo sa vaskolikim stradalnim i vaskrsavajućim srpstvom - navodi se u pozivu Srpske pravoslavne crkve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Gora 🇲🇪

    7. januar 2020 | 11:25

    Za SPC sporna je prije svega formulacija zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

  • Beogradjanka

    7. januar 2020 | 11:54

    Nego sta nego dolazimo. Pozivam sve beogradjane da ucestvuju u molitvi za bracu nasu. Moze nevolja velika i ovde zakucati zato saucestvujmo sa bliznjima. Srecan Bozic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA