≫ 

Vesić: Inspekcija proverava rad privatnih prevoznika koji saobraćaju na linijama javnog prevoza

- Pošto mi ispunjavamo svoje obaveze prema njima ''u dan'', u narednom periodu proveravaćemo kako oni ispunjavaju obaveze prema građanima koji ih uredno plaćaju - rekao je Vesić

  • 10
Goran Vesić, patrijarh Irinej, Božićno seoce Foto: Tanjug/ Milica Nikolić

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je večeras da će nadležne gradske inspekcije i komunalna milicija početi proveru rada privatnih prevoznika koji saobraćaju na delu linija javnog prevoza.

Vesić je u intervjuu za Srudio B rekao da Grad Beograd uredno ispunjava obaveze prema svim prevoznicima, gradskom i privatnim, koji rade u sistemu javnog prevoza.

- Privatni prevoznici lepo zarađuju radeći s gradom, što pokazuje njihovo interesovanje za linije koje su se dodeljivale na tenderima. Poslednjih godina su se, figurativno, ''tukli'' za te linije. Pošto mi ispunjavamo svoje obaveze prema njima ''u dan'', u narednom periodu proveravaćemo kako oni ispunjavaju obaveze prema građanima koji ih uredno plaćaju - rekao je Vesić.

Kako je dodao, biće kontrolisano da li radi grejanje u privatnim autobusima, da li naplaćuju karte, da li vozači imaju uniforme...

Vesić je podsetio i da je grad kupio prošle godine 244 autobusa i da kupuje još 100 novih autobusa.

Novi autobusi, GSP, Goran Vesić Foto: Skupština grada

- Očekujemo i da privatnici ulože u nove autobuse, jer neki od njih voze evropske ''krševe'' - primetio je Vesić.

On je napomenuo da će posebna pažnja biti posvećena pravima zaposlenih kod privatnih prevoznika, posebno vozača.

Kako kaže, grad je mnogo uradio na poboljšanju materijalnog stanja zaposlenih u GSP-u.

- Sa isplatom januarske zarade, 10. februara, plata vozača u GSP-u biće oko 70.000 dinara. Svi zaposleni dobijaju jednom godišnje solidarnu pomoć u iznosu od 41.800 dinara, a od ove godine i regres od 33.000 dinara godišnje. Prošlog meseca smo imali vozače koji su, radeći više od drugih, zaradili više od 800 evra - rekao je Vesić.

Primera radi, naveo je da je 2013. godine prosečna plata vozača u GSP bila oko 48.000 dinara.

- Zato nama trenutno u GSP nedostaje oko 30 vozača, od skoro 2.900 koliko ih ima, a pre tri godine je nedostajalo oko 300 - dodao je Vesić.

Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Aksel Ditman, GSP, autobusi, primopredaja Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Prema njegovim rečima, vozači koji voze kod privatnih prevoznika nemaju ista prava.

Preneo je da su mu se nedavno požalili vozači koji rade kod privatnika i koji traže da im grad Beograd pomogne.

Oni se, kaže, žale da polovinu plate primaju preko računa, a ostatak "na ruke", bez plaćenih poreza i doprinosa, da rade od devet do 14 sati dnevno, da imaju pravo na jedan slobodan dan nedeljeno, da rade skoro bez godišnjih odmora, da im se ne isplaćuje topli obrok i regres koji imaju vozači GSP…

Vesić je poručio da je takvo ponašanje prema zaposlenima u privatnim kompanijama koje imaju ugovor s gradom nedopustivo i da će to preneti republičkoj inspekciji rada, kako bi ona reagovala.

On je rekao da ne želi da dopusti privatnicima da se vozači koji svakodnevno prevoze desetine hiljada građana izrabljuju i da im uskraćuju prava koja imaju po zakonu.

Kako je naveo, Srbija, čiji je predsednik Aleksandar Vučić, pravno je uređena zemlja u kojoj zaposleni imaju zaštitu koju im daje zakon.

- Vlasnici privatnih prevoznika to moraju da poštuju i Grad neće da dopusti da ih mi plaćamo, a da oni izrabljuju svoje zaposlene - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vozac

    12. januar 2020 | 02:12

    Da li si ti svestan rodjace sta pricas...mi koji radimo u gsp-u citamo i ne znamo da li ti zivis u istoj drzavi gde i mi...decembarska plata je katas rofalna,svima je smanjena da vise nema gde,oko 15% je srezana,zaradio 51.000 rsd...prestani vise da obmanjujes javnost i da vozacima stajes na muku...SRAMOTA

  • Bebita

    11. januar 2020 | 22:57

    Ta plata,regres i solidarna pomoc bi trebalo da vazi samo za vozace a ovi ostali normalno ne. Jer je posao vozaca odgovoran,stresan,rizican

  • JS

    11. januar 2020 | 22:56

    Svi ima da voze turske i kineske krswve, ne evropske. I debelo da plate, ne mogu samo oni da se bogate.😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA