Otvoren kineski novogodišnji vašar u Beogradu: "Turisti iz Kine treba da se osećaju kao kod kuće"

Kineska nova godina biće obeležena u subotu, 25. januara. Simbol Kineske nove godine za 2020. je Pacov, za koji se veruje da donosi prosperitet i mudrost narodu

  • 3
Kineski novogodišnj vašar Foto: Tanjug

U narednih mesec dana biće održane brojne manifestacije u Beogradu i Novom Sadu povodom Kineske nove godine. Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je danas na Kalemegdanu povodom obeležavanja Kineske nove godine u Beogradu, da je to najvažniji praznik u Kini, sa 4.000 godine dugom tradicijom.

- Obeležavanje naše nove godine, i to po drugi put u Beogradu, predstavlja most koji spaja dva naroda. Ove godine je prvi put organizovan kineski novogodišnji vašar na Kalemegdanu u Beogradu. Atmosfera je slična onoj u Kini, vesela i radosna, s tim što je obim manji - rekla danas ambasadorka Čen.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je danas podatke koliko je Srbija interesantna kineskim turistima kojih ju je prošle godine posetilo oko 150.000, uz 300.000 ostvarenih noćenja.

Kineski novogodišnj vašar Foto: Tanjug

- To je više nego Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, i duplo više nego Slovenija. Jedina zemlja u regionu koja je privukla više turista je Hrvatska, što je očekivano zbog mora. Podsećam da smo pre 6 godina imali svega 9.500 kineskih turista. Prema tome, možete da vidite kakav je iskorak napravljen, a mislim da će i ovo obeležavanje Kineske nove godine doneti nove posete - kazao je Ljajić i dodao da najveći broj kineskih turista posećuje Beograd i Novi Sad. Obeležavanjem Kineske nove godine, Srbija će se priključiti velikim turističkim destinacijama, kao što su London, San Francisko - naveo je ministar.

On je dodao da će čitav niz dešavanja, događaja i manefasticija u narednih mesec dana biti organizovano, kako bi kineski turisti bar delimično osetili ono što imaju za praznike u domovini jer veliki broj njih ne može za praznike da ode u Kinu.

Kineski novogodišnj vašar Foto: Tanjug

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je izuzetno srećan što se posle Nove godine i Srpske nove godine, obeležava u Beogradu i Kineska nova godina.

- To je Beograd koji želimo, koji je otvoren prema drugima i koji je internacionalan. Kineski prijatelji su ovde dobrodošli i ovde mogu da se osećaju kao kod kuće. Ovde se gradi i najveći kineski kulturni centar u Evropi, takođe puno investicija ovde je upravo iz Kine. Nebrojeno puta su pomogli našoj zemlji i zato sa ponosom u ime Beograda našim kineskim prijateljima čestitam Kinesku novu godinu - naveo je Vesić.

Kineski novogodišnj vašar Foto: Tanjug

Kineska nova godina biće obeležena u subotu, 25. januara. Datum varira svake godine i nije fiksiran. Najčešće, ona počinje dolaskom mladog meseca krajem januara, a završava se krajem februara, pri punom Mesecu. Simbol Kineske nove godine za 2020. je Pacov, za koji se veruje da donosi prosperitet i mudrost narodu.

Kineski novogodišnj vašar Foto: Tanjug

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    17. januar 2020 | 23:10

    To su vredni ljudi,i nama bez turista nema nista.a posto nas svi mrze,nema nam boljih prijatelja.

  • Aca

    17. januar 2020 | 22:26

    Prijateljstvo zauvek Kinezi nasa braca!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA