≫ 

Sve je spremno za plivanje za Časni krst: Širom Beograda vernici se spuštaju na reke

U subotu u podne, na ušću Save u Dunav kod Kule Nebojša, prvo će zaplivati vernici u organizaciji Kraljevskog reda vitezova

  • 2

Obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja biće tradicionalno organizvano plivanjem za Časni krst, na nekoliko lokacija u Beogradu. Plivači će snage odmeriti na prestoničkim rekama i jezerima, na stazi dugoj 33 metra.

U nedelju u podne, na ušću Save u Dunav kod Kule Nebojša, prvo će zaplivati vernici u organizaciji Kraljevskog reda vitezova. Svečanom nadmetanju u vodi prethodiće liturgija u Crvki Ružici na Kalemegdanu, posle čega će u 11.30 časova biti upriličen prigodan kulturno-umetnički program. Obučeni u jedinstvene viteške odore, plivači će se spustiti niz tvrđavu sve do reke, gde u 12.00 časova počinje trka, koja neće imati takmičarski karakter, već će svi plivači zajedno izneti krst iz vode.

Sremska Kamenica, plivanje za časni krst

Plivanje za Časni krst Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Osnovci iz 51 beogradske škole u 10.00 časova plivaće na bazenu "Tašmajdan", treću godinu zaredom.

Od obale do časnog krsta plivači širom Beograda i regiona moraće da plivaju simbolična 33 metra za Hristove 33 godine života.

Patrijarh srpski Irinej, kako je najavljeno, prisustvovaće u nedelju 23. bogojavljenskoj trci na Keju oslobođenja u Zemunu. Ovogodišnji praznik u ovoj beogradskoj opštini biće posvećen junacima sa Košara. Nadmetanje počinje u 12.00.

Istovremeno, vernici će zaplivati i na Adi Ciganliji, a pola sata pre starta na svečanom splavu kod centralnih tribina održaće se tradicionalna "Molitva na jezeru".

Plivanje za casni krst, Bogojavljenje

Plivanje za Časni krst Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Obrenovčani će za krst plivati na jezeru Zabrežje kod kajak-kanu kluba, a Lazarevčani na jezeru Očaga u 11.00 časova. U isto vreme, Surčinci će se takmičiti u Bečmenskom jezeru. Plivaće se i na Dunavskom keju u Grockoj.

Viteško plivanje kod Kule Nebojša na Dorćolu ove godine održava se peti put. Kako je saopšteno iz JP "Beogradska tvrđava", tokom današnjeg dana ulaz u kulu biće besplatan za posetioce.

Video: Jovana (18) je prošle godine prva stigla do krsta

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA