≫ 

U Zemunu Miša Vacić plivao za časni krst u papučama: Prvi doplivao Stevan (15) sa Zvezdare

Među 242 učesnika ove godine bile su četiri žene

  • 40

Iako je temperatura vode Dunava, ali i vazduha bila oko 1 stepen, to nije sprečilo čak 242 plivača da danas, na Bogojavljenje, zaplivaju za Časni krst u Zemunu. Među njima je primećen i Miša Vacić, koji je skočio među prvima u vodu, a plivao je u papučama. 

Među brojnim učesnicima, koji su jedva uspeli da stanu na ponton na oblali Dunava, bile su i četiri žene. Do krsta je prvi doplivao Stevan Stojiljković (15) sa Zvezdare, a u ženskoj konkurenciji prva je bila Jelena Stošić.

- Nisam se spremao za ovo - rekao je za Telegraf.rs Stevan. Ovo mu je inače treći put da pliva za Časni krst.

- Nemam reči kojima mogu da objasnim koliko mi znači što sam učestvovao u ovome. Ovo mi je stvarno velika čast. Plivam iz ljubavi prema Srbiji. Mislio sam da će biti mnogo lakše, ali baš sam se smrzao. Hvatao me je malo i grč, ali prošlo je - rekao je dečak i dodao da je mnogo hladnije nego što je mislio da će biti.

Plivanje za časni krst, Zemun Stevan Stojiljković, pobednik u Zemunu; Foto: Marko Jovanović

Ni Jeleni Stošić sa Novog Beograda, koja je od svih dama prva izašla iz vode, nije bio prvi put da pliva za Časni krst.

- Nisam se spremala, ali plivala sam i prošle godine. Prezadovoljna sam, čast je plivati za Časni krst. Ovo je i duhovni i telesni podvig - rekla je Jelena za Telegraf.rs.

Plivači su jutros u 9 sati prisustvovali liturgiji, pričestili se i ušli u litiju koju je predvodio patrijarh srpski Irinej, a u kojoj su takođe bili i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina.

Plivanje za časni krst, Zemun Stevan je pobedio Foto: Marko Jovanović

Pre plivanja plivači su uzeli blagoslov od patrijarha, kleknuvši ispred njega na Bogojavljenskom platou, pognutih glava, ali podignute desne ruke i sa skupljena tri prsta. Izgovorili Zakletvu bogojavljenskog plivača, ali i skandirali "Za Srbiju, za Rusiju, za Republiku Srpsku, za patrijarha", kao i "Ne damo svetinje".

Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović

- Crkva Hristova nas danas podseća na veliki događa, braćo i sesetre, kada se naš Gospod, nakon skoro 30 godina života u tišini u Galileji, objavio svetu kao Sin Božji i Bog u telu ljudskome. Njegovu pojavu na reci Jordanu potvrdio je Otac sa Neba rečima: "Ovo je Sin moj ljubljeni, Njega poslušajte". U tim rečima otkriva se najveća tajna - tajna Svete Trojice. Danas je svaka reka Jordan. I Dunav je danas naš sprski pravoslavni Jordan u kome se pojavljuje blagodat Božja. Neka ta blagodat nas uvek prati u našim životima. Onda ćemo znati zašto živimo, postojimo i podnosimo mnoge muke i nevolje da bi postali narod i sinovi Božji. To nije priča, to je istina, to su reči samog našeg Gospoda Isusa Hrista - rekao je patrijarh Irinej.

Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović

- Sa ovog mesta uputićemo i jedan pozdrav našoj braći i sestrama u Crnoj Gori, a glavarima Crne Gore apel da se ostave onog što su nauimili i da svetinje naše kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, ostanu mirne sa svim svojim imetkom, jer one služe Crkvi i narodu našem pravoslavnim i hrišćanskom. To je naša molba njima, ali i Gospodu da im ne dozvoli da učine ono što su naumili. Sve Vas pozdravljamo radosnim Božjim pozdravom "Bog se javi"! - dodao je patrijarh.

Plivanje je ove godine posvećeno junacima sa Košara - 108 junaka i vitezova koji su 1999. godine dali svoje živote kako bi odbranili naše granice. Prosečna starost mladića koji su poginuli u bici na Košarama iznosila je svega 25 godina.

Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović

Kako bi sve proteklo kako treba, na licu mesta bio je prisutan i veliki broj volontera, pripadnika policije, ronilaca.

Zemun ima dugu tradiciju plivanja na ovaj veliki praznik, koja je prekinuta 1945. godine, a onda ponovo nastavljena krajem 1990-ih.

Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović

(D. D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    19. januar 2020 | 14:15

    Plivao sa papučama. To mnogo govori o njemu.

  • B b B

    19. januar 2020 | 13:24

    Za junake sa Kosara,zasto ih niste zvali nalaze se vec 4 mesec na Andrucevom vencu u parku ispred 'PREDSEDNISTVA SRBIJE". Ja nisam bio na Kosarama ali sam bio isto 1999g sa 19g na Kosovu u ratu gde sam pakao prosao ,kada smo trebali super(gde smo izgubili ruke ,noge ,oci) a sada ko nas j......be. Da li se Hrvati tako ponasaju prema svojim veteranima? Pozdrav za sve iz Dablina Irska.

  • Hello

    19. januar 2020 | 13:53

    Bog se javi. Srecno vam Bogojavljenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA