≫ 

Dušan je pobednik plivanja za Časni krst u Grockoj: Sa 18 godina nadmašio je ozbiljnu konkurenciju

Više hiljada ljudi bodrilo je plivače

  • 0
Bogojavljenje Grocka Foto: Gacebook/Грочански Гласник

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno 8. plivanje za Časni krst održalo se na Dunavskom keju u GO Grocka. Bogojavljenska litija je krenula iz porte crkve Svete Trojice ka obali Dunava, na čijem doku je bilo 45 spremnih i hrabrih plivača.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice je održalo molitvu za sve plivače, dok su se organizatori potrudili da bogatim kulturno-umetničkim programom uveličaju celokupan skup.

Pred samo skakanje plivača u vodu nastupile su Aleksandra Dabić i Ivana Žigon koje su tradicionalnim i emotivnim pesmama učinile da jedan od 15 najvećih Hrišćanskih praznika ostane u dubokom sećanju.

Bogojavljenje Grocka Foto: Gacebook/Грочански Гласник

Ovogodišnja manifestacija se svrstava među najmasovnije u Srbiji, brojala je preko 4000 posetilaca koji su pružali neizmernu podršku mladićima i jednoj neustrašivoj ženi koji su zaplivali u čast sećanja na Hristovo krštenje u reci Jordan.

Do Časnog krsta prvi je doplivao osamnaestogodišnji Dušan Lukić iz Vinče koji je darivan zlatnim krstom od 3,3 grama, a nagradu je uručio potpredsednik Vlade i Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović. U znak zahvalnosti i pažnje za izuzetnu hrabrost nagrađeno je i dvoje dečice kojima je po jedan srebrni krst uručio Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Milosav Miličković.

Bogojavljenje Grocka Foto: Gacebook/Грочански Гласник

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka i sponzora, darivali su svakog plivača ikonom, bademantilom, majicom i peškirom.

Bogojavljenje Grocka Foto: Gacebook/Грочански Гласник

Za sve učesnike i sponzore, nakon plivanja organizovan je ručak u svečanoj sali Snežana u Grockoj, gde je na meniju bio čuveni lovački gulaš.

Video: Stevan u Zemunu prvi došao do časnog krsta, pobedu slavio kraj patrijarha Irineja

(Telegraf.rs/Grocka.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA