Kakvo je bilo zagađenje u Beogradu 1969. godine, kad nije bilo Gazele i Terazijskog tunela

Da je situacija bila "alarmantna" još 1969. godine, podsećaju nas mediji koji su te zime izveštavali o tome da "smrt vreba iz vazduha" i da se na ulicu izlazi "samo sa gas-maskom"

  • 0
Beograd, Zagađenje, magla i smog Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Poslednjih dana u centru pažnje domaće javnosti je zagađenje vazduha, koje je u prestonici nedeljama unazad u porastu. Beograd i mnogi gradovi Srbije danima su imali neke od najviših indeksa zagađenosti. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, magle i odsustva vetra štetne čestice se skupljaju, ne odlaze visoko u atmosferu već se zadržavaju blizu tla.

Da je situacija bila "alarmantna" još 1969. godine, podsećaju nas mediji koji su te zime izveštavali o tome da "smrt vreba iz vazduha" i da se na ulicu izlazi "samo sa gas-maskom".

U to vreme još nisu postojali Gazela, auto-put kroz Beograd, Terazijski tunel, a Brankov most imao samo dve trake. Pre skoka cene nafte, dosta se ljudi grejalo na lož ulje, pošto je nafta bila tada jeftina, a bilo je dosta individualnih kotlarnica i ložišta. U to vreme je pored toplane Novi Beograd, radila termoelektrana na sirovi benzin snage 90 megavata.

- I ove zime Beograđani se uzdaju samo u košavu - prenosili su tada mediji.

Kako su stručnjaci tada upozoravali, sumpordioksid i čađ su "osvojili beogradsku atmosferu", a uprkos preporukama da se osnuje štab za borbu protiv zagađenja, akcija nije počinjala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA