≫ 

Građani gnevni zbog prizora sa ulica Beograda: To se sa badnjakom ne čini, ovo je jedino ispravno

Fotografija "naguranog" badnjaka pokrenula raspravu na društvenim mrežama

  • 20

Nakon što je u Naselju Veljko Vlahović na Voždovcu u Beogradu jedan badnjak okačen, ili preciznije rečeno uguran u ne tako tesan korset za mladicu (vidite na fotografiji) danas se ponovo pokrenula rasprava o tome koliko znamo o običajima koje praktikujemo.

Nekad ranije u satiričnom osvrtu na prizore slične ovom, šaljivdžije su se poslužile parafrazom Zmajevog stiha - gde god nađeš zgodno drvo, tu badnjak posadi. Uistinu, mnogi badnjaci su završili tamo gde ne treba. Neke grane (badnjaka) su - ipak nelogično - završile na drveću, neke čak i u kontejnerima.

Jedini pravi odgovor jeste da badnjak treba zapaliti, a vatru koja nastane razgoreti, pa brojati iskre - "koliko varnica, toliko parica".

Oni koji nemaju šporete i kamine, jer žive u stanovima, pa se npr. ne greju nad otvorenim plamenom, imaju rešenje koje ne skrnavi praznični običaj. Njima se predlaže da badnjak odnesu u crkvu, gde bi ga zapalili kako tradicija nalaže.

Poruka je da badnjak ne treba tretirati kao đubre i ostavljati ga na različitim imrpovizovanim mestima u gradu. Nečija religiozna osećanja na taj način se vređaju, a tradicija obesmišljava.

Video: Vezao je ogromni badnjak na krov svog ferarija, i dovezao se kući

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VX

    21. januar 2020 | 21:30

    Kod nas u Sremu badnjak se stavlja na drveće da bi voće rodilo tako da.........

  • Миодраг

    21. januar 2020 | 21:50

    Бадњак се ставља на родно дрво, а ја имам разумевање за људе који немају где да нађу родно дрво па каче на било које дрво, где могу. Зашто само неког морамо да осуђујемо?

  • M

    21. januar 2020 | 22:21

    Najbolje je ne seći badnjak nego pustiti drvo da raste kad mu je bog dao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA