≫ 

Pobednik se uskoro vraća na Kalemegdan: Uporedite njegov novi izgled sa ranijim stanjem

Beogradski Pobednik skinut je sa postolja 10. oktobra

  • 17
Beogradski Pobednik Foto: Tviter

U toku su završni radovi na simbolu Beograda i trenutak povratka Pobednika je sve bliži. Ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika.

Bronzani Meštrovićev kip, visok 4,25 metara i težak skoro tonu, skinut je sa postolja 10. oktobra, uz pomoć sajli i dizalice.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu Spomenika kulture Beograda, uz pomoć 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svetskog rata. Kip je skinut u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je bila provučena kroz noge statue.

"Pobednik" je, prema rečima stručnjaka, bio toliko nestabilan da ne bi izdržao jače nevreme, jer se držao na svega devet zarđalih šrafova. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile, i to toliko da su se mogli lomiti rukom. Posledice urušavanja spomenika bile bi nesagledive, zbog čega je bila neophodna hitna i detaljna obnova.

Pobednik Trenutak skidanja Pobednika/ Foto: Telegraf.rs

Postojala je mogućnost da "Pobednik" ostane bez mača, jer je veza između kipa i oružja potpuno korodirala. Srećom, vešti konzervatori su učvrstili mač i otkrili da je statua u originalnom kalupu imala "zakrpu" na nosu. Ta "fleka" je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava.

I kada se u februaru vrati na Kalemegdan, zasijaće u svojoj prepoznatljivoj boji. Crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile usled smoga, skidane su na poseban način. U smedervskom ateljeu, konzervatori su uz pomoć specijalne metode čišćenja suvim ledom, odnosno ugljen-dioksidom u čvrstom agregatnom stanju na -79 stepeni, skinuli crne kore.

Video: Ovako izgleda Pobednik nakon restauracije: Zavirili smo u atelje iz kog se vraća kući

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA