≫ 

Ovako funkcioniše kontrola na aerodromu "Nikola Tesla": Kamere proveraju putnike 24 časa

Svi putnici koji ulaze u Republiku Srbiju kroz aerodrom "Nikola Tesla" obavezno prolaze kroz zonu koja je pokrivena termovizijskim kamerama

  • 2

Termovizijske kamere na aerodromu Nikola Tesla u protekla dva dana, od kada su postavljene, nisu registrovale putnike sa povišenom temperaturom koja je prvi znak upozorenja na mogući rizik od koronavirusa, kaže inspektor iz Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograda, Raša Milanov.

Svi putnici koji ulaze u Republiku Srbiju kroz aerodrom Nikola Teska obavezno prolaze kroz zonu koja je pokrivena termovizijskim kamerama. Kontrolu je prošlo i dvadesetak kineskih putnika, uz ostale, koji su doputovali avionom iz Moskve.

Milanov objašnjava da posmatranje na monitoru u službenim prostorijama pored pasoške kontrole prati i sanitarni inspektor koji, ukoliko uoči "sumnjiv slučaj" može neposredno da kontaktira sa putnikom.

aerodrom NIkola Tesla, koronavirus Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Putnik se, predviđeno je, onda izdvaja, vodi se sa razgovor o istoriji bolesti, uzimaju osnovni podaci i procenjuje da li ima razloga za zdrastveni nadzor ili neku drugu meru koja je predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji je u skladu sa međunarodnim zdrastvenim Pravilnikom iz 2005. godine - objašnjava Milanov.

aerodrom NIkola Tesla, koronavirus Foto: Tanjug/Rade Prelić

Objašnjavajući rad termovizijskih kamera koje su, kako je rekao, najsavremenije u odnosu na sličnu opremu koje poseduju zemlje u okruženju, kazao je da je donja granica telesne temperature koja pokreće upozorenje na monitorima 37,9 stepeni.

aerodrom NIkola Tesla, koronavirus Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Od nedavno smo tehnički bolje opremljeni, instalirane su termovizijske koje mogu identifikovati lica koja ulaze u zonu našeg posmatranja, odnosno opservacije ukoliko imaju povišenu temperaturu koja je indikovana za ovu vrstu virusa - dodaje Milanov.

aerodrom NIkola Tesla, koronavirus Foto: Tanjug/Rade Prelić

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA