≫ 

Roditelji blokirali nastavu u školi: Tvrde da njihovu decu već 3 godine maltretira šestak

Učenici OŠ "Vladislav Petković Dis“ iz Velikog Mokrog Luga već tri godine trpe maltretiranje i zastrašivanje pištoljem i nožem

  • 9
Tuca u skoli, vrsnjacko nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Nekoliko desetina roditelja okupiralo je juče ranom zorom OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu, ogorčeni jer jedan od učenika šestog razreda već tri godine maltretira svoje vršnjake.

Roditelji za tvrde da ovaj dvanaestogodišnji dečak svakodnevno psihički i fizički uznemirava mališane iz razreda, koji prestravljeni idu u školu. Ono što je još uznemirujuće jeste i što su se deca požalila roditeljima da je nasilnik u školu navodno donosio čak i oružje - pištolj i nož, piše Kurir.

Mame i tate juče su se iz revolta okupljale ispred ove osmoletke od šest ujutru, blokirale školu i nisu dozvolile starijim razredima (od petog do osmog) da idu na nastavu. Kako kažu, na ovaj korak su se odlučili jer vršnjačko nasilje deca trpe tri godine, a škola ništa konkretno nije preduzela.

Tuca u skoli, vrsnjacko nasilje Dečak navodno tuče i muči drugare Foto-ilustracija: Shutterstock

- Ima dece koja su bila ozbiljno povređena, razbijene glave, jedno dete je prošle godine dobilo potres mozga zato što ga je pomenuti dečak gurnuo, pao je i udario glavom. Problematični đak svakodnevno na časovima maltretira vršnjake, pljuje ih, tuče, iz čista mira priđe i udari neko dete. Ne znamo koliko je to tačno, ali su se deca požalila da je donosio u školu pištolj i nož. Svaki dan šaljemo decu u školu sa velikim strahom jer nikada ne znamo šta će se desiti - ispričala je uznemirena majka S. M.

Ona je dodala i da su roditelji prijavljivali školi svaki slučaj zlostavljanja, ali da je škola očigledno zatajila.

- Ne znamo da li neko štiti to dete, niti viđamo njegove roditelje. Nakon što smo blokirali školu, bili smo na razgovoru sa direktorkom i predstavnikom Ministarstva prosvete. Obećali su da će rešiti problem do 18. februara, ako se to ne desi, ponovo ćemo blokirati školu - naglasila je sagovornica Kurira.

Ministarstvo prosvete: Proveravamo šta je škola uradila

U Ministarstvu prosvete navode da su sa roditeljima razgovor obavili pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, rukovodilac ŠU Beograd i direktorka škole, kao i da će ministarstvo izvršiti proveru postupanja škole u ovom slučaju.

Đaci nisu bezbedni

Majka G. R. rekla je da je ponašanje problematičnog deteta prevršilo svaku meru jer đaci nisu bezbedni u školi.

Vršnjačko nasilje, Tinejdžeri, tuča, škola, deca, nasilje, fajt Đaci nisu bezbedni, tvrde roditelji Foto: Profimedia

- Deca trpe nasilje i verbalno i psihičko, tu su udarci u glavu, ćuškanja, pljuvanje, uzimanje pribora, bacanje stvari. Ometa i nastavnike. Moje dete je napao u decembru. Sin je stajao ispred učenice i on mu je prišao s leđa i mučki ga udario pesnicom iznad bubrega, imao je otok, vodila sam ga kod lekara. Moje dete dolazi svaki dan uplakano: "Udario me, pratio me do kuće, pljunuo me, gurnuo me"... Roditelji su ogorčeni! - požalila se ona, piše Kurir.

Direktorka škole: Sastanak u februaru

Direktorka škole Lidija Nikolić nije želela da komentariše ovaj slučaj, ali je, kako piše Kurir, resornom ministarstvu potvrdila da je tridesetak roditelja blokiralo ulaz u školu zbog neprimerenog ponašanja jednog učenika.

- Učenik tri godine pokazuje neprihvatljive oblike ponašanja, zbog čega je u rad sa njim uključena spoljašna zaštitna mreža. Obavljen je razgovor sa roditeljima. Dogovoren je sastanak u drugoj nedelji drugog polugodišta (koje počinje 18. februara, prim. aut.), kome će prisustvovati predstavnici ministarstva i roditelja - izjavila je Nikolićeva ministarstvu.

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ambasador

    24. januar 2020 | 08:48

    Deca su ogledalo roditelja

  • Sanja

    24. januar 2020 | 08:21

    Ma daj tek 18 feb ? Neka odmah udalje iz skole tog mamlaza, ispisu i odvedu kuci.Ostali ce onda mirno ici u skolu.Pa nek onda resavaju pitanje procedura i bave se psihologijom tog decaka .U moje vreme je maloletnicka delikvencija bila odmah procesuirana.Milicija je imala odeljenje za saslusanje takvih i postojao je popravni dom.Ovo sada je "oni ce da razmotre" Sta tu ima da se razmotri, jasno je ko dan ko je tu delikvent i ko treba da ide iz skole tj.ispisu ga i upisu u evidenciju pa kad ga ni jedna druga skola nece primiti roditelji ce se zapitati sta sa njim da rade.

  • Siki

    24. januar 2020 | 08:14

    Mrak i dobre batine bi ga sigurno opametile za sva vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA