Beograd drugi najzagađeniji u 14 časova, Sarajevo "dominira" na "opasnoj" tabeli

U srpskoj prestonici je danas oko 14 časova izmeren nivo od 253 jedinice zagađujućih čestica

  • 6
Beograd, zagađenost vazduha, zagadjenje, magla

oto: Shutterstock

Sa višim temperaturama, suncem i slabljenjem vetra, Beograd se danas ponovo našao visoko na lestvici najzagađenijih gradova na svetu. Prema podacima sajta Er vižual (Air visual) u srpskoj prestonici je danas oko 14 časova izmeren nivo od 253 jedinice zagađujućih čestica, što je 3 puta više od dozvoljenog nivoa.

U tom vremensku periodu jedino je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, bilo zagađenije od glavnog grada Srbije. Nivo zagađujućih čestica u Sarajevu iznosio je čak 356, što pripada kategoriji "opasno".

Beograd, zagađenost vazduha

Beograd je oko 14 časova bio drugi najzagađeniji grad na svetu, Printskrin: Airvisual.com

I prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, vazduh u Beogradu je "jako zagađen" (kvalitet vazduha ocenjen je u 13 sati).

Prošle nedelje jugoistočni vetar je oterao maglu, te smo lakše disali. Međutim, kako su meteorolozi i najavili, magla i zagađenje vazduha su se vratili jer je vetar izgubio na jačini.

Beograd, zagađenost vazduha

Printskrin: Beoeko

Podsetimo, Grad Beograd je u petak saopštio da će u narednih 5 godina preduzeti 43 konkretne mere protiv zagađenja vazduha u koje će uložiti 6,5 milijardi evra.

Među tim merama spadaju, između ostalih, odluka da Grad više neće kupiti nijedno dizel vozilo već samo vozila na komprimovani prirodni gas (CNG) kao i elektro vozila, kao i da će zasaditi milion stabala ukupne vrednosti 26 miliona evra.

Video: Da li meštani Zelenog brda znaju da je njihov kraj najzdraviji u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    25. januar 2020 | 15:30

    Sve je to zapadna propaganda ne znate ni vi ni oni sta mi u evropi udisemo gde im magistralni putevi kroz centar grada prolaze a auta po 40 god, stari.

  • Bgd

    25. januar 2020 | 16:28

    Ovo je vrlo ozbiljan problem. Hoce li se drzava angazovati vec jednom ili smo zrtveni jarci?

  • Buca

    25. januar 2020 | 17:34

    Svi ste dosli iz sela u grad za boljim zivotom sta sad hocete cist vazduh ili da se hvalite kako zivite u Beogradu.A penzionerima predlog da se vrate odakle su dosli da produze sami sebi zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA