≫ 

Ministarstvo građevine: Nijedan izgoreli splav "Cunami" nema sve dozvole, vlasnik obmanuo javnost

Vlasnik je, kako se navodi u saopštenju nadležnog ministarstva, pokazao papire splava koji nije zahvaćen požarom, a ovi koji su izgoreli nemaju tehnički pregled ni plutajuću dozvolu

  • 34
Požar, Splav Cunami Foto: Nikola Tomić

Nijedan od splavova koji su izgoreli 20. januara 2020. godine nije imao sproveden tehnički pregled niti izdatu plutajuću dozvolu, što je slučaj i sa ostalim splavovima u lancu splavova "Cunami", sa izuzetkom splava "Cunami 5", saoptilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture na čijem je čeku Zorana Mihajlović

U saopštenju se navodi da su nedavni incidenti na Savskom keju na Novom Beogradu, u kojem su izgoreli splavovi “Cunami”, još jednom  pokazali koliko je važno da se vlasnici splavova u potpunosti pridržavaju svih propisa koji regulišu ovu oblast, a nadležne državne institucije obezbede poštovanje zakona i sankcionišu nepropisno ponašanje - navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  na čijem je čelu Zorana Mihajlović.

- Upotreba splavova koji nemaju sve potrebne dozvole, a na koje dolazi više stotina ljudi tokom jednog dana, predstavlja ozbiljan rizik koji može dovesti ne samo do uništavanja imovine, već i ugroziti ljudske živote. Ministarstvo će, u okviru svoje nadležnosti u narednom periodu pooštriti kontrole ovih objekata, što očekujemo i od drugih nadležnih institucija, pre svega organa lokalne samouprave - navodi se u saopštenju i dalje naglašava:

Požar, Splav Cunami Foto: Nikola Tomić

Naglašamo da ni jedan od splavova koji su izgoreli 20. januara 2020. godine nije imao sproveden tehnički pregled niti izdatu plutajuću dozvolu, što je slučaj i sa ostalim splavovima u lancu splavova "Cunami", koji nemaju tehnički pregled, niti važeću plutajuću dozvolu, sa izuzetkom splava "Cunami 5".

Nadležni u ministarstvu su ocenili da je nesavesni vlasnik pokušao da obmane javnost da su izgoreli splavovi imali izvršene tehničke preglede i važeće plutajuće dozvole, tako što je u pojedinim medijima prikazao samo deo dokumentacije koju je Ministarstvo izdalo - Rešenje Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, br. 14-02-26/19-1130 od 2.10.2019. godine.

- Ova dokumentacija se, međutim, uopšte ne odnosi na splavove koji su izgoreli (“Cunami 1”, “Cunami 2”, “Cunami 3” i “Cunami Ruf Top”), već na splav “Cunami Haus 9”, koji nije bio zahvaćen požarom. Nakon izdavanja navedenog rešenja, stručnjaci Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu 14.10.2019. izašli su na teren radi tehničkog pregleda splava "Cunami Haus 9", prilikom kojeg su utvrdili čitav niz nedostataka na splavu, zbog čega je vlasniku naloženo preduzimanje odgovarajućih mera. Do danas ovaj splav nije sproveo tehnički pregled i nema plutajuću dozvolu - kaću u ovom ministarstvu i dodaju:

Požar, Splav Cunami Foto: Nikola Tomić

- Još očigledniji pokušaj obmanjivanja javnosti od strane vlasnika, izvršen je pokazivanjem samo unutrašnje strane plutajuće dozvole za objekat "Cunami 5" čiji je sadašnji broj plutajuće dozvole 342-31-23/19-02 a broj dozvole pre produženja važenja je bio 342-24-16/18-02).  Takođe, isti vlasnik pokušao je i da obmane inspekciju Ministarstva tako što je registracionu oznaku splava “Cunami 5” dodelio splavu “Cunami 2”, koji je izgoreo u požaru, u cilju dokazivanja da je makar jedan od izgorelih splavova imao plutajuću dozvolu, a zbog čega je inspekcija protiv vlasnika podnela prijavu.

U saopštenju se dodaje da povećanje bezbednosti građana na beogradskim rekama zahteva koordinirano delovanje organa ne samo ovog Ministarstva već i gradskih institucija i inspekcija.

- Zbog toga pozivamo Grad Beograd da bez odlaganja donese novu odluku o postavljanju plutajućih objekata na teritoriji grada Beograda i spreči očigledno ugrožavanje bezbednosti građana, a komunalnu inspekciju da spreči komunalni haos koji nastaje odlaganjem izgorelih delova splava na uređenoj zelenoj površini.

VIDEO: Evo šta je samo ostalo od 4 splava firme "Cunami" nakon strašnog požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šarić

    26. januar 2020 | 18:11

    Kako moze nesto da radi a da nema dozvolu?Pa nije to kutija sa čarapama i pertlama sto prodaju na bulevaru.Drzavo postojis li ti?U pravu su ovi sto protestvuju jer drzava postoji samo na televiziji.SRAMOTA!

  • Boža zemunac

    26. januar 2020 | 18:13

    Sve splavove kako sa Novobeogradske,tako i sa Zemunske strane treba zatvoriti i eliminisati.

  • Bole

    26. januar 2020 | 17:43

    Zatvaraj sve sto nije po zakonuuu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA