≫ 

Kakav je to januar bez snega? Slede prolećne temperature, a pre tri godine lomili smo led na Dunavu

Ogromne ledenice stvarale su se 2014. godine, dok je 2017. bio zaleđen Dunav

  • 15
Led

Foto: M. Beljan

Ove nedelje baškarićemo se na 13 stepeni u januaru, što je maksimalna temperatura prognozirana za sredinu nedelje u Beogradu. A pre šest godina bežali smo od ledenica koje su krenule da se tope i padaju sa krovova i fasada. Januara 2017. gledali smo kako se Dunav jedva probija kroz led koji se stvorio na površini i labudove koji su bili zarobljeni u njemu.

Nije toliko neobično da u januaru imamo epizodu lepog vremena - setite se prošle godine, bilo je sunčanih dana i punih bašti kafića. Ali, da dočekamo svetog Savu bez "poštenog" smrzavanja ili bar jednog grudvanja, to jeste pomalo neobiča zima. Mada, bilo je i ledenih februara, a tek nam sledi "baba Marta".

Ledenice

Ledenice 2014, Foto: M. Beljan

Pre tačno 6 godina, 27. januara 2014. godine usledilo je otopljenje posle ledenog talasa, a kako su se formirale glomazne ledenice, one su počele da padaju. I bilo je traka sa upozorenjima, uplašenih pogleda nagore, ali i slupanih automobila.

Ledenice

Ledenica 2014. godine slupala je automobil u centru grada, Foto: M. Beljan

Srećom, osim materijalne, nije bilo i štete po ljudski život, ali da ovo nije nimalo bezazlena stvar, svedoči i tragedija iz 2012. godine, kada je od udara ledenice poginula žena na Banjici.

Zaleđen Dunav

Zaleđen Dunav 2017,Foto: M. Beljan

I 2017. godine bilo je leda, ali "atrakcija" je bio zaleđeni Dunav. Tada su se u posao dali ledolomci: naši brodovi "Greben" i "Bor" i dva mađarska.

 

I dok su mostovi prošli bez oštećenja, led je napravio haos u zemunskoj marini i na novobeogradskim splavovima. Bilo je sudaranja, evakuacije, štete, ali sve se završilo bez povređivanja ljudi.

Zaleđen Dunav

Zaleđen Dunav 2017, Foto: M. Beljan

I sredinu januara 2016. obeležile su zimske, snežne slike, ali se vež do svetog Save taj sneg istopio.

Sneg

Snežni januar 2016, Foto: M. Beljan

Video: Sneg oduševio Jagodince: Na Božić se zabeleo ceo grad

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    27. januar 2020 | 22:02

    Super januar po volji. A ko voli sneg pravac Sibir. Srećan put u jednom pravcu!!

  • Vlada grobar

    27. januar 2020 | 21:23

    Ko takvima kao tebi da objasni zasto je bitan sneg i mraz

  • ...

    27. januar 2020 | 20:29

    Kada je 2017 pao ogroman sneg i kada je bilo toliko hladno da je cak i veliki dunav zaledio, svi su govorili kada je prestati sneg i veliki minus. Sada kada je relativno toplo, svi govore kada ce sneg i minus...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA