U čast dubrovačkom Srbinu: Beograd podiže spomenik Matiji Banu

Spomenik će se nalaziti na Banovom brdu koje je dobilo ime po Matiji Banu, blizu zgrade gradske opštine Čukarica

  • 4
Matija Ban, Banovo Brdo opstina Čukarica Foto: Wikipedia/Galerija Matice srpske/Poleksija Todorović, Printskrin: Google maps

Gradska opština Čukarica uputila je zvaničan predlog Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda da dubrovački Srbin Matija Ban dobije spomenik u Beogradu, naveo je na svom Fejsbuk nalogu zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spomenik će se nalaziti na Banovom brdu koje je dobilo ime po Matiji Banu, blizu zgrade gradske opštine Čukarica.

- Odluku o podizanju spomenika i raspisivanju konkursa doneće Skupština grada Beograda na sednici koja će biti održana do kraja februara. Tako će konačno grad Beograd iskazati poštovanje prema jednom od svojih najuticajnijih i najobrazovanijih stanovnika u devetnaestom veku, Srbinu katoličke vere iz Dubrovnika, Matiji Banu - napisao je Vesić.

Matija Ban bio je srpski profesor, političar i diplomata i jedan od najpoznatijih predstavnika nacionalnog pokreta Srba u Dubrovniku.

Školovao su u Dubrovniku, gde je završio gimnaziju, filozofske i pedagoške nauke. Radio je prvo kao pisar u jednoj advokatskoj kancelariji, a potom u katastru u Dubrovniku. Proveo je nekoliko godina na Istoku, na ostrvu u carigradskoj okolini, Carigradu i Brusi, povremeno podučavajući druge, učeći i sam, a povremeno je živeo na svom imanju u Anadoliji.

Godine 1844. došao je u Beograd, gde postaje vaspitač kćeri kneza Aleksandra Karađorđevića. Bio je šef pres-biroa i vodio je poslove nacionalne propagande i član Srpske kraljevske akademije, a u isto vreme jedan od najplodnijih srpskih pisaca.

Pisao je drame u duhu klasicizma i tragedije u stihu, sa istorijskom tematikom; poznate su i njegove pedagoške rasprave. Njegove najpoznatije drame su: Merima, Smrt Uroša V, Kralj Vukašin, Knez Nikola Zrinjski, Jan Hus i mnoge druge.

Školovao se u Dubrovniku, gde je završio gimnaziju, filozofske i pedagoške nauke. Godine 1834. stupio u franjevački red, ali je ubrzo iz njega istupio. Radio je prvo kao pisar u jednoj advokatskoj kancelariji, a potom u katastru u Dubrovniku. Proveo je nekoliko godina na Istoku, na ostrvu Halki u carigradskoj okolini, Carigradu i Brusi, povremeno podučavajući druge, učeći i sam, a povremeno je živeo na svom imanju u Anadoliji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    8. februar 2020 | 17:20

    Matija Ban je prvi upotrebio reč ČETNIK! Srbin, katolik iz Dubrovnika je zaslužio spomenik na svom Banovom brdu gde mu je i bila kuća...

  • Cober

    8. februar 2020 | 17:38

    Po popisu iz 1870 i neke god.uDubrovniku nije bilo Hrvata većina se izjasnila kao Srbi katoličke vere.nešto Talijana i drugi.pa vidite šta je politika Vatikana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA