Posle "Pobednika" na redu je knez Mihailo: Počinje sređivanje još jednog spomenika u Beogradu

Radovi će se odvijati u nekoliko faza

  • 3
Trg republike, narodni muzej Foto: A. Nalbantjan

"Pobednik" je posle 127 dana vraćen na svoje postolje na Beogradskoj tvrđavi, a sada je na red za sređivanje došao drugi simbol prestonice - Spomenik knezu Mihailu.

Za razliku od “Pobednika”, koji je čak četiri meseca boravio u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu gde je bio “utegnut i ušminkan”, knez Mihailo sa svojim konjem neće biti pomeran sa postolja, već će tokom radova ostati na Trgu republike. Tako će Beograđani, kao i mnogobrojni turisti, biti u prilici da prate kako teče sređivanje ovog obeležja prestonice, piše Blic.

Radovi će se odvijati u nekoliko faza. Najpre će se obaviti čišćenje, restauracija i konzervacija konjičke skulpture, kao i izvođenje kamenorezačkih radova na postamentu spomenika. Čišćenje podrazumeva uklanjanje nataloženih otpadaka koje su nanele ptice, otprašivanje spomenika mekim četkama i usisivačima prašine, kao i pranje spomenika demineralizovanom vodom.

Beogradski Pobednik, Kalemegdan "Pobednik" Foto: Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda

Nakon toga sledi uklanjanje crne kore, nepostojane zelene patine, zatim retuš zelene i crne patine, kao i restauracija pukotina u bronzi. Potom se planira nanošenje zaštitnih premaza.

Na kraju na red dolaze kamenorezački radovi, to jest oblaganje bordura žardinjera na postamentu spomenika, što podrazumeva sve radove na obnovi bordure kako bi se dobio prvobitan izgled sa uklapanjem u postojeće stanje.

Spomenik knezu Mihailu je nepokretno kulturno dobro, odliven je u Minhenu 1879. godine u radionici Ferdinanda fon Milera. Svečano otkrivanje upriličeno je na Svetog Nikolu, krsnu slavu Obrenovića, 1882. godine. Autor spomenika je italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi na spomeniku rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.

- Bronzana skulptura ima naslage kao posledicu zagađenja spoljašnje sredine i atmosferskih uticaja, kao i pukotine kroz koje prolazi voda i ulazi u zidano jezgro spomenika, te preko obloge od kamena ide ka površini - rekli su ranije iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Trg republike, narodni muzej Spomenik Knezu Mihailu, Trg Republike Foto: A. Nalbantjan

Radove će voditi Risto Mihić, vajar i licencirani konzervator i restaurator, inače zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu.

Odloženo zbog klizališta

Sređivanje Spomenika knezu Mihailu bilo je predviđeno još krajem prošle godine, ali je odloženo zbog postavljanja klizališta na Trgu republike.

Očišćen of grafita i žvaka

Tokom radova na rekonstrukciji Trga republike očišćen je postament na kojem su uočena brojna oštećenja, od grafita, nalepnica i žvaka, a napravljena su i nova postolja obložena veštačkim kamenom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koperfild

    19. februar 2020 | 11:24

    E njegovo sredjivanje da kosta bar milionce 😂😂😂😂😂😂😂

  • JS

    19. februar 2020 | 12:48

    Rece veciti ranije, gotovo do februara. A onda slagao, pa zabasurio radove Klizalistem i vasarom na trgu. Sad ce ponovo da ga zatvori i popravlja 'osteceno'. I tako u krug. A na RTS, 17.2. repriza 'Boljeg zivota', a spica povinje nekadasnjim divnim Trgom republike. Tuzno. Podici tuzbe, naruzili su nam grad, upeopastili ga.

  • mama

    18. maj 2020 | 07:52

    Sve je bilo ljepse prije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA