≫ 

Važno je da čuvamo sećanje na žrtve: Dragomir J. Karić o Memorijalnom centru "Staro Sajmište"

Memorijalni centar "Staro sajmište" baviće se prikupljanjem, sređivanjem, čuvanjem, izlaganjem, održavanjem i korišćenjem, istraživanjem i prezentovanjem muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta

  • 4
Bogoljub Karić

Foto: BK grupa

Poslanici Narodne skupštine Srbije podržali su Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", čime su stvoreni uslovi za osnivanje ustanove koja će biti posvećena sećanju na žrtve nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun".

- Nažalost živimo u vremenima kada su na svakom koraku vidljivi sramni pokušaji revizije istorije - od prekrajanja istine o antifašističkoj borbi srpskog naroda koji je zajedno sa vojnicima slavne Crvene armije doneo slobodu svima na Balkanu pa do pokušaja veličanja nacizma i njegovih sluga - poručio je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

On je naglasio da je za Srbiju veoma važno da se čuva sećanje na Staro sajmište i da se dostojanstveno obeleži mesto stradanja Srba, Jevreja i Roma:

- Od maja 1942. pa sve do jula 1944. godine u logoru je od 32.000 zatvorenika, uglavnom Srba, najmanje 10.600 ubijeno ili je umrlo od izgladnjavanja i mučenja. Ovo su strašni podaci i od srca podržavam sve što te nevine žrtve odvlači od zaborava. Pre nekoliko dana sam bio u Moskvi u delegaciji koju je predvodila predsednica Skupštine Maja Gojković. Tamo smo razgovarali sa ruskim kolegama, među kojima su bili i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko i predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. On je predložio osnivanje Instituta za očuvanje istorijskog pamćenja kako bismo se zajedno izborili protiv revizije uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu, što smo naravno odmah prihvatili.

Karić podseća i na ogromne jevrejske žrtve u logoru.

- Okupatori su 10. maja 1942. Beograd proglasili prvim evropskim gradom koji je "očišćen od Jevreja". Tog dana je u zloglasnoj "dušegupki", gasnom kamionu, na putu ka Jajincima ubijena poslednja grupa Jevreja. Za dva meseca je ugušeno oko 7.000 ljudi! To ne sme da se zaboravi nikada - rekao je on.

Memorijalni centar "Staro sajmište" baviće se prikupljanjem, sređivanjem, čuvanjem, izlaganjem, održavanjem i korišćenjem, istraživanjem i prezentovanjem muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta. Kroz obrazovno-vaspitne manifestacije negovaće sećanje na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora "Topovske šupe" na beogradskoj Autokomandi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA