Tramvaji na Novom Beogradu imaće nove trase: Linije 11 i 13 dobijaju "prečicu" do Mosta na Adi

Tramvaji će u Ulici Đorđa Stanojevića imati dva nova stajališta (za oba smera)

  • 1
Plan proširenja tramvajske mreže

Printskrin: Javna nabavka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za buduću tramvajsku prugu na Novom Beogradu, u zoni naselja Belvil.

Proširenje tramvajske mreže u ovom delu grada je relativno malo, ali veoma značajno za linije 11 i 13, koje saobraćaju preko Mosta na Adi, kao i za linije 7 i 9, kada saobraćaju u izmenjenom režimu preko ovog mosta.

Tramvaji će odmah po silasku s mosta, nakon stajališta Đorđa Stanojevića (između sadašnje železničke i buduće autobuske stanice), skretati levo ka naselju Belvil, prolaziti pored depoa i garaže GSP (poklapanje sa sadašnjom trasom EKO1 i 85), a potom skretati u Bulevar Crvene armije i pored Delta sitija uključivati se na postojeću trasu u Jurija Gagarina. Istom trasom saobraćaće i u drugom smeru.

Time se izbegava sadašnje kruženje tramvaja (koji idu preko Mosta na Adi) kroz Bulevar Milutina Milankovića i Antifašističke borbe.

- Predmet tehničke dokumentacije je izrada Idejnog rešenja za potrebe pribavljanja lokacijskih uslova, Projekta za građevinsku dozvolu, Projekta za izvođenje radova. Pribavljanje građevinske dozvole je obaveza Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P. Tehničku kontrolu predmetnog Projekta za građevinsku dozvolu organizuje Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP - navodi se u dokumentaciji.

Plan proširenja tramvajske mreže

Printskrin: Javna nabavka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Gradnja svakako neće početi ove godine, jer je rok za izvođenje radova 290 dana od dana uvođenja u posao, a rok za dostavljanje ponuda je 25. mart.

Bez autobusa u baštici

 

- Tramvajska pruga je predviđena u izdvojenoj i izdignugoj tramvajskoj baštici. Projektovanje tramvajske pruge sa elementima situacionog i nivelacionog plana, vršiti prema tehničkim propisima za ovakvu vrstu objekata. Tramvajsku kontaktnu mrežu projektovati na nosačima-stubovima položenim u središnjem delu pružnog pojasa. Tramvajskim bašticama kretaće se isključivo tramvaji dok će se autobusi kretati saobraćajnim trakama u okviru kolovoza - stoji u dokumentaciji.

Tramvaji će u Ulici Đorđa Stanojevića imati dva nova stajališta (za oba smera).

Osim redovnog saobraćaja, deo Bulevara Crvene armije koristiće se i za dvokolosečnu vezu sa depoom.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    25. februar 2020 | 12:50

    Rasirite tramvajsku mrezu po nbg-u,umesto autobusa da idu tramvaji,i eto manje zagadjenosti Pre bi to moglo da se uradi nego cuveni metro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA