Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta: Odabrani timovi za izradu idejnog rešenja

Za taj posao imaće tri meseca

  • 0
Predstavljeni timovi mladih stručnjaka koji će izraditi idejni projekat linijskog parka

Foto: Beoinfo

U Beogradu je danas predstavljeno 10 pobedničkih timova mladih arhitekata koji će biti angažovani na izradi idejnog rešenja Linijskog parka, od Beton hale do Pančevačkog mosta, čija bi izgradnja trebalo da počne sledeće godine.

Budući linijski park prostiraće se na 4,6 kilometara, a zbog varijacija sadržaja i ambijenta, njegova površina je podeljena u 10 okvirnih prostorno-programskih celina i svaki od izabranih timova biće zadužen za izradu idejnog rešenja jedne od tih celina.

Predstavljeni timovi mladih stručnjaka koji će izraditi idejni projekat linijskog parka

Budući linijski park prostiraće se na 4,6 kilometara - Foto: Beoinfo

Za taj posao imaće tri meseca, rekao je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i pojasnio da će svaki od timova raditi pojedinačno na jednoj od celina, kako bi se dobilo deset potpuno različitih idejnih rešenja.

U Domu omladine Beograda, gde su predstavljeni pobednički timovi, Stojčić je naveo da će njihov rad koordinirati Grad Beograd, zajedno sa nevladinim organizacijama, Arhitektonskim fakultetom i drugim institucijama.

Grad Beograd se, istakao je Stojčić, trudi da kroz svaki projekat koji se realizuje u prestonici iznedri neke nove autore.

- Ovoga puta uspeli smo da iznedrimo novih 40 ljudi koji će nam pomoći da dođemo do kvalitetnog idejnog resenja - rekao je Stojčić i dodao da će zaključci idejnog rešenja biti integrisani u plan detaljne regulacije, koji trenutno radi Urbanistički zavod grada Beograda.

Predstavljeni timovi mladih stručnjaka koji će izraditi idejni projekat linijskog parka

Za taj posao imaće tri meseca, rekao je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić - Foto: Beoinfo

Očekuje se, kaže, da će taj plan Skupština grada usvojiti krajem leta nakon čega, pojasnio je, sledi obezbeđivanje sredstava za izgradnju Linijskog parka, u potezu od 4,6 kilometara, koja bi trebalo da počne sledeće godine.

Očekuje se, kaže, da će izgradnja trajati oko dve godine nakon čega će Beograd dobiti "linijska pluća" Starog grada i Palilule, te istakao da je Linijski park najznačajni projekat, u smislu parkovskog uređenja i uopšte otvorenih prostora, koji će u Beogradu biti realizovan u narednim godinama.

Naveo je da će taj projekat koštati između 40 i 50 miliona evra i očekuje da će oko polovine sredstava biti prikupljeno iz različitih donacija jer se, dodao je, na trasi budućeg linijskog parka nalazi velikih broj privatnih kompanija koje imaju interes da se izgradi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA