≫ 

Do kraja godine završetak mozaika u Hramu Svetog Save: Biće to najveća galerija na jednom mestu

Naš Hram će biti poseban, jer će biti najveća galerija mozaika na jednom mestu - rekao je Selaković i naveo da će pod mozaikom biti oko 14.000 metara kvadratnih

  • 11
Hram Svetog Save, mozaik Foto: Printskrin RTS

Postavljanje mozaika u Hramu Svetog Save na beogradskom Vračaru, čiju izradu pomaže Rusija, trebalo bi da bude završeno do kraja godine, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je na TV Pink rekao da je do sada postavljeno oko 73 odsto mozaika, i da je do završetka ostalo da se uradi još 27 odsto, nakon čega će uslediti njegovo osvećenje.

- Naš Hram će biti poseban, jer će biti najveća galerija mozaika na jednom mestu - rekao je Selaković i naveo da će pod mozaikom biti oko 14.000 metara kvadratnih.

Naveo je i da se u hramu rade tri ikonostasa, da će hram imati četiri oltara, od kojih će jedan biti u kripti, jedan centralni u gornjoj crkvi i dva manja.

- Pod će biti od mermera, to će biti remek delo, a biće postavljena i bronzana vrata. Oko centralne kupole je vidikovac sa najlepšim pogledom na Beograd, na beogradske reke, na Banat. Odatle se vidi i Cer - rekao je Selaković.

Naglasio je da naša generacija završava jedan posao na izgradnji hrama koji je od ideje do realiizacije trajao duže od 120 godina.

Pripreme za inauguraciju Aleksandra Vučića, Nikola Selaković Postavljanje mozaika u Hramu Cvetog Save trebalo bi da bude završeno do kraja godine, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izgradnja hrama počela je 1935. godine, a Selaković podseća da je ona odložena najpre zbog Drugog svetskog rata, a potom i za vreme komunizma, a da tek od 1985. godine ponovo kreće izgradnja.

Kupola je završena 1989. godine, a Hram zvanično otvoren 2004. godine.

- Svaki put su te radove prekidale krize, građanski ratovi, veliki ekonomski problemi. Danas kada Srbija staje na noge, može da usmerava novac i na ove stvari. Mnogo je važno što gradimo puteve, bolnice, ali ne treba da zanemarimo i kulturu i duhovnost - poručio je Selaković.

Za Hram svetog Save je rekao da ga zovemo zavetni hram i da je posvećen našem svetitelju i prosvetitelju, od koga je počela ozbiljna duhovna i svaka promena u životu srpskog naroda.

SRBIJA HRAM LAVROV Kupola je završena 1989. godine, a Hram zvanično otvoren 2004. godine-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ozbiljna sredstva, uz pomoć Rusije, uložena su za završetak ovog dela - rekao je Drecun.

Povodom rekonstrukcija u Beogradu, Selaković je rekao da Savski trg, jedan od najvećih trgova u Beogradu, sada počinje da dobija obrise gradskog trga.

- U njemu će dominirati spomenik Stefanu Nemanji. Spomenik će biti visok 23,5 metara - rekao je Selaković.

Video: Ovako je izgledalo dizanje kupole na Hram Svetog Save

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    27. februar 2020 | 13:19

    Pa ne daje se za to novac iz budžeta nego to finansira Rusija. Ne znam šta se hvale tuđim novcem.

  • Zex

    27. februar 2020 | 11:35

    Divno, sad ce jos da smisle da naplacuju ulaz i da dodatno uz parohijale udare po dzepu gradjana. Hram se pretvorio u galeriju, a svetinja otisla u zaborav. Ali dobro, crkva i jeste firma kojoj je novac iznad jedinstva medju ljudima.

  • ATEISTA

    27. februar 2020 | 10:47

    A ko to finansira?😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA