≫ 

Razdvajam "neznam" po kućama: Profesorka Kristina okačila hit oglas, javljaju se deca i udvarači

Profesorka Kristina radi u jednoj osnovnoj školi

  • 12
Oglas Foto: Privatna arhiva

"Razdvajam neznam po kućama" - iza ovog oglasa koji je postao hit na društvenim mrežama, stoji predana profesorka Kristina, koja, osim časova u jednoj beogradskoj osnovnoj školi drži i časove.

Ostavila je broj telefona, ali lako ju je naći i na fejsbuku, pod istim imenom kojim je naslovila i oglas.

Kaže, na ideju da na ovaj način "rasteruje" neznanje (tj. rasteruje "ne znanje") došla je upravo listajući nepismene komentare na fejsbuku. A kraljica nepismenosti je definitivno nepostojeća reč "neznam".

- To me je inspirisalo da kreiram pre svega fejsbuk stranicu gde ću ispravljati krive drine i usput se reklamirati za časove. Držim časove par godina već, radim i u školi u isto vreme, pa mi to pomaže da budem u toku. Budući da predajem učenicima od 5. do 8. razreda trenutno, uglavnom mi se javljaju roditelji dece tog urasta, ali i stariji, srednjoškoci - priča profesorka.

Ali, nije uvek tako. Njen šaljivi oglas privukao je i one koji nemaju dece, a za gramatiku baš i ne mare.

- Pitaju da li je profesorka slobodna ili raspoložena za piće ili slično. Takve naravno odbijam, a i vrlo lako se utvrdi ko zbog čega zove - priča Kristina.

Dakle, ćaskanje i nešto više od toga, a manje od lekcija srpskog jezika, ne dolazi u obzir.

A kakvo je stanje sa školarcima, u učionici? Retko ko će, posle časova kod Kristine, izaći sa časa, a da ne zna kada se "ne" piše odvojeno, a kada spojeno.

- Deci je danas potrebno mnogo drugačije motivacije, ja im doskočim uglavnom preko onoga što ih trenutno van škole zanima, a jasno je da starije razrede OŠ zanima sve osim škole, pa recimo dečacima govorim kako devojčice ne vole nepismene i proste dečake i da će ih osvojiti rečima pre svega. Ljubav je stvar koja motiviše uvek, pa i za učenje dosadnih gramatičkih i pravopisnih pravila - priča ova nastavnica.

Sve o srpskom na fejsbuku

Kristina na svojoj stranci redovno objavljuje objave koje se tiču učenika - na primer: motivacione poruke za početak polugodišta, odbrojavanje meseci do male mature, podsećanja kada se završava raspust, ali i neke jezičke nedoumice ili zanimljivosti.

Video: Kako biti pismen kada se na televizijama čuje ovo: Miljana kaže da je glavni grad Slovenije Madrid

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drag

    28. februar 2020 | 09:01

    Bravo

  • Novi Sad

    28. februar 2020 | 09:12

    Kad čitam komentare,smuči mi se koliko nas ima nepismenih,pa često prekinem sa čitanjem.Nigde tacke,zapete,mala i velika slova se stavljaju gde im nije mesto ,tekst jedva razumljiv i sl.Ove starije generacije su već “ispuštene”sto se tiče pravopisa,ali za mlade ima nade.Podrska profesorki.

  • Predrag

    28. februar 2020 | 09:17

    Fenomenalan oglas, i fenomenalno da jedan prosvetni radnik kvalitetno obavlja svoj posao. Evidentno je da je Kristina savesna ali i produhovljena osoba. A sto se tice same reci - neznam, iliti ne znam, Vuk je davno rekao - pisi kao sto govoris... Dakle tu i medju lingvistima postoje nedoumice. Tacno je da je ovo drugo pravilno, ali svi mi izgovaramo ne znam kao jednu rec, dakle neznam. Slovenci npr. kazu - ne vem, odvojeno, a mi... Postoje cak neki predlozi da se ubuduce ne znam pise kao jedna rec. Sve ovo naravno ne umanjuje odlican naslov oglasa. Bravo Kristina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA