Crvena linija za korona virus ne prestaje da zvoni: Zovu i Srbi i stranci, a evo kada se interveniše

Neki pacijenti toliko su zabrinuti da čak i kada primete kijavicu traže savet od lekara

  • 11
Koronavirus, telefon Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Od momenta kada je, danas, u Srbiji potvrđen prvi slučaj zaraze ovim korona virusom, kod pacijenta koji je u Srbiju stigao iz Mađarske, ne prestaju da zvone telefoni hitne pomoći.

Naravno, nije reč o broju za hitne intervencije 194, već o broju 064/8945235 koje je još polovinom januara aktiviralo Ministarstvo zdravlja. Postoji i fiksni broj telefona Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" - 011/2684566.

Kako saznajemo, lekari celodnevno primaju pozive zabrinutih građana.

Ono što dobiju od lekara, najčešće je savet. Ukoliko primete da je osoba sa druge strane u panici, pokušavaju da je umire.

Neki pacijenti toliko su zabrinuti da čak i kada primete kijavicu traže savet od lekara. Simptomi, inače, mogu biti curenje iz nosa, kašalj i upaljeno grlo, glavobolja, povišena temperatura...

Ukoliko se posumnja na eventualne simptome korona virusa, a naročito ako su te osobe došle iz nekog kritičnog područja, lekari upućuju pacijente na dežurnog epidemiologa.

Ukoliko ima potrebe za intervencijom, epidemiolog obaveštava Hitnu pomoć i izlazi se na teren.

Nisu zabrinuti samo građani Srbije, već i stranci.

Inače, kako izgleda kada Hitna pomoć zbrinjava pacijenta za kojeg se sumnja da je zaražen, moglo se videti na fotografijama koje su 25. februara objavljene u medijima. Osoblje Hitne pomoći bilo je potpuno odeveno u zaštitnu opremu.

- Reč je o pacijentu koji je došao iz rizičnog područja, te su naši bolničari morali da budu u zaštitnom odelu iz predostrožnosti. Pacijent od simptoma ima samo febrilnost, odnosno temperaturu, a potvrdu da je zaražen koronavirusom nemamo - naveli su nam tada iz Hitne pomoći.

Pitaju i za stanje u svetu

Ono što je zanimljivo je da pojedini zabrinuti građani postavljaju i pitanja na koja naši lekari ne mogu da im odgovore - na primer, jedno od pitanja bilo je kakvo je stanje sa korona virusom u Stokholmu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. mart 2020 | 22:04

    Ljudi sta vam je? Kakav korona virus? Proturaju se ozbiljne stvari po svetu migrantska kriza... a paniku stvaraju zbog vurusa. Grip korona rat ovamo tamo... polako samo

  • Dule

    6. mart 2020 | 23:10

    Muka mi vise od ovog virusa....Hocu reci od ovolike drame

  • Pantelija

    6. mart 2020 | 23:33

    Korona je smišljena da bi lakše migranti ulazili u Evropu ,a mi opsednuti Koronom ! Korona je islamizacija EU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA