≫ 

Izmene na beogradskim fakultetima zbog korona virusa: Nastava onlajn ili u manjim grupama

- Niko ne želi da ugrozi bilo čije zdravlje - poručila je rektorka UB prof. Ivanka Popović

  • 1
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Pixabay

Fakulteti u sastavu Univerziteta u Beogradu organizovaće nastavu u manjim grupama studenata, u skladu sa odlukom nadležnih o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa.

Rektorka UB prof. Ivanka Popović kaže da se zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, za grupe veće od 100, odnosi i na predavanja kojima prisustvuje veliki broj studenata, te da su na današnjoj sednici Senata o tome kako da se nastava reorganizuje.

- Dali smo preporuke da se radi i onlajn, elektronskim putem, gde je to moguće - rekla je Popović i navela da su preporuke date kako bi se umanjio rizik od širenja novog korona virusa i zaštitili studenti.

Ona je rekla da će UB pratiti preporuke i odluke Vlade Srbije i reagovaće brzo.

Fakulteti su zatražili mišljenje Ministarstva prosvete da li mogu da održavaju sednice nastavno-naučnog veća kojima prisustvuje više od 100 ljudi. Rektorka pojašnjava da je na pojedinim fakultetima neophodno da se održe sednice nastavno-naučnog veća, ali da sa druge strane niko ne želi da ugrozi bilo čije zdravlje.

- Posle konsultacija sa Ministarstvom, uputićemo preporuke svim fakultetima, kako da postupe vezano za sastanke većih grupa zaposlenih na fakultetima - navela je ona.

Bez razmena studenata

Dekan ETF prof. Milo Tomašević kaže da će taj fakultet deliti studente u manje grupe za predavanja, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa.

Već danas fakultet će poslati obaveštenje profesorima, razmotriti situaciju pojedinačno po predmetima i tamo gde ima više od 100 studenata podeliti u manje grupe.

- Primenićemo i druge mere vezane za nastavu, a biće i pojačane higijenske mere - naveo je on.

Tomašević dodaje da će sva putovanja profesora i studenata koja nisu neophodna biti odložena, kao što je to urađeno u slučaju mnogih konferencija i kongresa.

Prorektor za međunarodnu saradnju UB prof. Nenad Zrnić ističe da je preporuka nastavnici i studentima da ne putuju na studentske i stručne razmene.

- Obavešteni smo od partnera da neće primati naše studente na razmenu do kraja aprila - rekao je Zrnić.

On je pojasnio da su planirane razmene studenata, izn prethodnog ciklusa, trebale da budu obavljene do 31. maja, a da su iz Poljske dobili informaciju da će rok verovatno biti produžen rok do 31. jula, možda i do kraja školske godine

Video: Ovako izgleda kontrola putinka na graničnom prelazu Horgoš u Srbiju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    11. mart 2020 | 17:24

    Zabranjeno trositi sredstva za dezinfekciju a gde nikad ne bi pogodili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA