≫ 

Počelo testiranje na koronu u laboratoriji u Batajnici, a evo kako to izgleda

Kako je ranije najavila premijerka Ana Brnabić u toj laboratoriji će moci dnevno da se obradi 1.000 uzoraka

  • 1

U Direkciji za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici počelo je testiranje uzoraka na korona virusReč je o Nacionalnoj laboratoriji Srbije za bezbednost hrane u Batajnici, koja je posle dobijanja akreditacije, počela da radi u decembru 2019. godine u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji.

Kako je ranije najavila premijerka Ana Brnabić, u toj laboratoriji će moći dnevno da se obradi 1.000 uzoraka.

- Do srede je bilo moguće uraditi 300-400 testova dnevno. Institut "Torlak" je radio 300 testova dnevno, a i Institut za javno zdravlje Vojvodine 96 testova. Kako je Torlak bio jedina nacionalna referentna laboratorija, morao je sve da potvrdi, pa smo imali usko grlo - rekla je premijerka Brnabić.

Zbog toga su aktivirani Institut za javno zdravlje Niš, koji može da radi 64 testa dnevno, Klinički centar Srbije sa 870 PCR i 1.500 brzih testova.

Ali i referentna laboratorija za mleko u Batajnici, koja trenutno može da uradi 1.500 testova dnevno što će narednih dana biti popeto na 2.500 - kazala je ona i dodala da sa partnerima iz Kine pravimo još jednu referentnu laboratoriju, koja će biti otvorena 9. aprila.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je ranije da je još pre godinu dana, kada je DNRL počela sa radom, rečeno da će to biti glavna laboratorija za bezbednost hrane, kao i da do sada niko nije ni sanjao da će se doći u situciju da se pomaže kolegama iz zdravstva i da se rade testovi na virus korona.

On je dodao da su i veterinarski instituti u Kraljevu i Nišu stavili svoje kapacitete na raspolaganje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA