≫ 

Vojska uredila bolnicu za 10 dana: Još 100 ležajeva za srednje i najteže obolele od korona virusa

Ministar odbrane Vulin istakao da je moguće odmah staviti u funkciju 60 respiratora

  • 2

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u obilasku Vojnomedicinskog centra Karaburma da je Vojska Srbije u saradnji sa dvema firmama za deset dana uredila bolnicu po svim potrebnim standardima za lečenje srednje i najteže obolelih od korona virusa.

Aleksandar Vulin, VMC Karaburma Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

- Vojska Srbije je ispunila naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića koji nam je dao 10 dana da završimo ovu bolnicu. Za 10 dana od bolnice koja nije mogla da se pohvali svojim izgledom i svojim kapacitetima, uspeli smo, uz ogroman rad svih zaposlenih u Vojnograđevinskoj ustanovi, ali i firmama „Meser“ i „Dreger“ da obezbedimo da je ova bolnica uređena po svim potrebnim standardima za lečenje srednje i najteže obolelih pacijenata od virusa Covid-19 – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja dr Berislavom Vekićem danas obišao Vojnomedicinski centar Karaburma u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je istakao ministar odbrane, u toj vojnomedicinskoj ustanovi obezbeđeno je potpuno snabdevanje kiseonikom, ima 106 priključaka i kapaciteta je 100 ležajeva.

- Možemo odmah da stavimo u funkciju 60 respiratora. Za sada iz sredstava i kapaciteta Vojnomedicinske akademije ovde smo obezbedili 12 respiratora i onog momenta kada nadležne vlasti odluče da je potrebno da se ova bolnica stavi u funkciju borbe sa covida virusom, mi to možemo i da ispunimo. Kada god stigne naređenje, mi ćemo to ispuniti – istakao je ministar Vulin.

Ovde možemo da se borimo za život 60 ljudi, a to ne bismo mogli da nije bilo predsednikovog rada, da nije bilo tako organizovane i tako snažne države, naglasio je ministar Vulin.

- Svi kapaciteti Vojske Srbije stavljeni su u funkciju borbe protiv virusa. Sve što Vojska može da uradi Vojska će uraditi da bismo svi zajedno bili bezbedniji i sigurniji, a svako od nas treba da razmisli šta on može da uradi da bi cela Srbija bila zdravija i bezbednija – poručio je miinistar Vulin, stoji u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić istakao je „izuzetno dobru saradnju vojnog i civilnog zdravstva“.

- Uverio sam se da su u ovoj vojnoj ustanovi napravljeni kompletni uslovi za zbrinjavanje najtežih pacijenata. Sve je spremno i najvažnije je da su uslovi koji su neophodni – ukrštanje čistih i prljavih puteva, ovde na adekvatan način rešeni - rekao je Vekić.

Kako je istakao komandant Vojne bolnice Karaburma anesteziolog potpukovnik dr Ivo Udovičić ta bolnica je u završnoj fazi da bude spremna za prve pacijente obolele od virusa Covid-19.

- Nadam se da ćemo uz pomoć logistike vojnog saniteta i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do vikenda biti spremni za prijem prvih pacijenata. Svaki krevet je opremljen kiseonikom i medicinskim vazduhom, što znači da potencijalno svaki krevet može biti i „respiratorni krevet“ za intubirane pacijente - istakao je potpukovnik Udovičić.

Današnjem obilasku prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić.

Video: Niški Čair pretvoren u privremenu bolnicu za zaražene koronom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mozart

    1. april 2020 | 20:52

    Svaka cast nasim ljudima Drzavi Vojsci Lekarima...I svim onima koji vode zestoku borbu,borbu za zivot protiv ovog nevidljivog neprijatelja.Ali ne razumem Gospodina Ministra,koji seta u Vojnickoj Uniformi,koju nije u skladu sa njegovom funkcijom da nosi,a i nije Vojnik ni Vojno Lice.Nek obuce odelo i kravatu,ljudi ce ga vise postovati,i nece ismejavati.Jer kad je bila cast i vreme kad je mogao da bude pravi Vojnik,potrudio se da to izbegne.Mene bi bilo sramota da izadjem,i postrojavam sve one Generale Pukovnike ostale cinove Vojnike.Ljude koje su prosli ratove na Kosovu Hrvatskoj Bosni Krajini svuda,i sad da im ja glumim nekog Komandosa,ma dajte molim vas.Unapred se izvinjam Redakciji ( iz razloga sto ce mnogi mozda komentar shvatiti kao neprimeran).Ali nadam se da ce moj komentar biti objavljen.Zarad svih nas koji smo casno i sa ponosom sluzili Vojsku Republike Srbije,i koji smo rado stajali u stavu mirno pred svim nasim Genaralima Pukovnicim Majorima Kapetanima...Hvala.

  • Sindikalac

    1. april 2020 | 18:19

    Ovde možemo da se borimo za život 60 ljudi, a to ne bismo mogli da nije bilo predsednikovog rada, da nije bilo tako organizovane i tako snažne države Sramota! Kakva je ovo izjava? Znaci bitno je da se uvuce predsedniku bez obzira na to sto sebe tom izjavom omalovazava. Jer ako je za sve ovo predsednik zasluzan, onda mu niko od vas ne treba, ili ste vi toliko nesposobni da on mucenik mora sve sam da odradjuje. To je neminovan zakljucak ove i svih slicnih izjava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA