Svetski dan osoba sa autizmom: Simboli Beograda osvetljeni plavom bojom u njihovu čast

U Evropi pet miliona osoba ima autizam, a u našoj zemlji je nekoliko hiljada naših sugrađana sa ovim sindromom

  • 2
Autizam grad beograd goran vesic Foto: Goran Vesić

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom Grad Beograd je Most na Adi, Brankov i Savski most, palatu Albanija, Dom Narodne skupštine i fontanu na Slaviji osvetlio plavom bojom.

- U Evropi pet miliona osoba ima autizam, a u našoj zemlji je nekoliko hiljada naših sugrađana sa ovim sindromom - napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je fotografije ovog gesta objavio na svom zvaničnom Fejsbuk kanalu.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je uzrok još nepoznat, javlja se do treće godine i češći je kod dečaka. Prema istraživanjima, na 10.000 novorođenih, rađa se četvoro do petoro dece sa autizmom.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, osobe sa autizmom imaju pravo na slobodu od diskriminacije i pravo da budu uključeni u svoje zajednice. Oni imaju pravo na asistenciju u obrazovanju, zaposlenje i ostale vidove podrške kao što je stanovanje uz podršku.

- Današnji dan je prilika da proširimo svest o autizmu, preduzmemo mere za sprečavanje diskriminacije i promovišemo inkluziju u društvo - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    3. april 2020 | 08:13

    To sto imaju pravo na ovo ili na ono je u redu ali nije u redu da ni logopeda nemaju nego jednom mesecno u drzavnim ustanovama u vrticima skoro pa nikako .Na tom e bar treba da se poradi a od osvetljenja mostova ta deca nemaju nisa .Poradite vise na tom da bar ima vise strucnih lica koja ce pomoci i deci i roditeljima da se lakse bore sa problemom .

  • Nikola

    3. april 2020 | 00:19

    Hvala Vesiću na plavim reflektorima, nisi morao da se mučiš toliko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA