≫ 

Epidemiolog Kon: Jedina opcija infekcije u "Dedinju" je pacijent koji je bio zaražen, a ne lekar

Predrag Kon je naveo da od 67 zaraženih radnika samo 6 ima blage simptome

  • 1

Epidemiolog Predrag Kon je, govoreći na konferenciji za medije koja je počela u 15.15 časova o zaraženim radnicima i pacijentima u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje naveo da je jedina moguća opcija infekcije virusom Covid19  u ovoj ustanovi da je pacijent bio zaražen.

- Jedina moguća opcija je to da je pacijent bio zaražen, što se prepoznalo posle operacije. Imao je visoku temperaturu, nije se ni pomislilo na koronu, jer je to normalna reakcija posle operacije. Ipak, posle nekoliko dana su uzeti brisevi jer temperatura nije spadala - objasnio je Kon.

Kako je naveo, zaraženi pacijenti u Institutu "Dedinje" nisu imali nijedan simptom pre operacije, a da je istraživanje krenulo čim je nastala sumnja.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je infekcija potekla od lekara koji je došao iz Austrije, a koji nije želeo da ode u samoizolaciju, dr Kon odgovara:

- Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako je potekao kovid, s obzirom na to da postoji mogućnost jedino da su zdravstveni radnici imali asimptomatske pojave. Inicijativa je potekla od pacijenata koji su pokazali simptome. Niko od radnika nije imao nikakve simptome. Ti pacijenti koji su zaraženi ne bi mogli da razviju simptome da su se zarazili u bolnici, jer nisu dugo bili tu. Oni su brzo operisani. Nemoguće da su pacijenti bili vezani za tog kolegu koji je došao iz Austrije jer je on odsutan duže vreme nego što su oni u bolnici - objasnio je epidemiolog.

Kako je dodao, svako od zaposlenih u Institutu "Dedinje" ko oseti simptome, biće testiran, ali je istakao i da nema potrebe da se svi testiraju.

- Moguće je da će se testirati veći broj radnika, ali nema razloga testirati one koji nemaju tegobe. Svako ko ima, biće testiran - rekao je Predrag Kon.

Kako je objasnio, svega 6 njih ima blage simptome, 61 njih nema nikakve simptome i svi su koristili opremu.

Video: U privatnom staračkom domu zaraženo 15 osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dare

    6. april 2020 | 16:08

    A sto netestirate svo osoblje nego samo pojedince sa odredjenih odeljenja..cekate da se 20 ljudi javi sa temperaturom pa onda..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA