≫ 

Najčešći izgovori penzionera: Ovako se jadaju sudijama kad ih privedu tokom vanrednog stanja

Kazna ne mora da se plati odmah, a rok za žalbu teče tek od trenutka ukidanja vanrednog stanja

  • 22
Novi Beograd

Foto: M. Beljan

Tokom najdužeg policijskog časa do sada, od subote u 13 časova do nedelje ujutru, u Prekršajni sud u Beogradu privedeno je 116 građana koji su prekršili meru zabrane kretanja.

Među onima koji su kršili zabranu bilo je i penzionera, piše današnja "Politika".

Oni se, kako saznaje ovaj list, pravdaju time da su sami u stanu, a neki od njih izlaze u vreme kada je za mlađe od 65 godina dozvoljeno kretanje, tako da se "prikrivaju" i idu u prodavnice, čak i u domove zdravlja.

- Vrlo često policija ima dojave građana da se ulicom kreće osoba starija od 65 godina, pa ih legitimišu i privedu u sud. Imali su poziv iz jednog doma zdravlja, u koji je svakodnevno dolazio stariji čovek, koji nije hitan pacijent i čak nema karton u toj zdravstvenoj ustanovi - kaže Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu.

Povratnicima do 100.000 dinara kazna

 

Tokom vikenda bili su privođeni i oni koji već imaju jednu kaznu zbog kršenja policijskog časa. U takvim slučajevima nije izrican minimum novčane kazne, nego veće sume, obično 80.000 ili 100.000 dinara. Dakle, neki građani su već dva puta kažnjeni zbog kretanja van svog doma u vreme policijskog časa.

Ne mora odmah da se plati

 

- Samo u nedelju je osuđeno 80 ljudi, a u subotu popodne i uveče privedeno je njih 36. Od toga tri predmeta nisu završena odmah, jer su se građani pozvali na dokaze koje nisu imali kod sebe, a dostaviće ih narednih dana, kao što su dozvole od poslodavaca - kaže Ristanovićeva.

U Prekršajnom sudu u Beogradu je tokom proteklih 15 dana osuđeno ukupno 600 građana zbog kršenja mere zabrane kretanja. Izrečeno je oko 30 miliona dinara novčanih kazni, čiji je prosečan iznos 50.000 dinara.

- To je ogroman novac, a sada je zanemarljivo mali broj kazni naplaćen. Naime, neki građani su odmah platili kaznu, iako nisu morali. Sudije su svim osuđenima objasnile da rok za žalbu počinje da teče posle završetka vanrednog stanja i da se kazne mogu izvršiti tek kada presude budu pravosnažne - navodi Ristanovićeva.

Video: Niko nema ispod 70 godina: Okupili se u dvorištu u Beogradu, pustili muziku i piju piće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    7. april 2020 | 10:35

    Pustite ih da se izadju kad i ostali. Ne razumem sta je to u njihovom interesu da budu zatvoreni, liseni sunca i vazduha. Atrofirace im misici, psihicki ce oboleti. Lud je onaj ko je ovo smislio ili je lukav. Ja bih rekla da je ovo smisljeno kako bi se smanjio broj korisnika PIO fonda. Treba ustedeti na beskorisnoj masi.

  • 👩‍💻

    7. april 2020 | 10:39

    Gde će vam duša, ljudi! To su najlojalniji gradjani svake države. Čim prime penzije, trče da plate račune pa onda lekove pa tek na kraju šta im ostane za preživljavanje. Mukice!

  • Jms

    7. april 2020 | 10:28

    Sram vas bilo.Pa odakle da vam plate te kazne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA