Čovek koji je sa detetom šamarao "srpskog seljaka" javno se izvinio: Ovo je njegovo objašnjenje

Kako kaže, svestan je da je čin šamaranja seljaka neprimeren

  • 68

Stevan, čovek koji je snimljen kako sa maloletnim kumčetom šamara spomenik Srpskom seljaku u Lazarevcu, što je izazvalo lavinu osuda, ali i pretnji, odlučio je da se javno izvini u video snimku koji je poslao portalu "Telegraf".

Kako kaže, svestan je da je čin šamaranja seljaka neprimeren, ali da u tom trenutku nije razmišljao o tome. Prihvata, kaže, osudu, ali se sada plaši za svoju bezbednost, jer mu pretnje neprestano stižu. Kaže da nije imao lošu nameru, ali, tek kada je snimak dospeo u javnost, shvatio je kakve su posledice.

"Dobar dan, koristim priliku da se izvinimo svim ljudima u Lazarevcu, ko god živi tamo i kompletnoj naciji se izvinjavamo zbog našeg ponašanja, uradili smo stvar koju nije trebalo i zaista se svima izvinjavamo. Bila je neumesna šala za koju nismo razmišljali da može doći do posledica. Ja vam se izvinjavam i obećavamo da se to nikada neće ponoviti. Molimo sve ljude da nam oproste i da prekinemo više sa ovim provokacijama, sa ovim pretnjama, vređanjem na nacionalnoj osnovi, a mi se zaista izvinjavamo od srca. Primite naše izvinjenje i kajanje", rekao je Stevan u video poruci.

"Izvinjavamo se i kajemo se zbog toga", kazao je i dečak, koji je na ovom video snimku.

Inače, spomenik Srpskom seljaku nalazi se u centru Lazarevca, a građane je duboko povredio ovaj čin, s obzirom na to da statua ima veliku simboličnu vrednost oličenu u srpstvu, ali i patnji, bolu, ratu...

Tako su i ovi šamari i napad, koji su bili deo neumesne šale prema kipu koji sedi na klupi, zapravo dobili konotaciju koju akteri verovatno nisu očekivali. Mislili su da napadaju bezličnu figuru, a napali su simbol nacije i simbol grada. Ljudi su s razlogom ogorčeni, pričaju nam Lazarevčani.

U raznim komentarima na snimak, u kojem dominiraju osude, počele su, međutim, da se provlače i pretnje. Ali, ozbiljne pretnje stizale su Stevanu u inboks.

- Imam ozbiljne pretnje, deca su mi jako uplašena, ja ne mogu da se smirim. Ja sam srčani bolesnik, astmatičar verujte mi da jako teško ovo podnosim. Pisali su mi da mi "sutra" dolaze na kuću, govorili su i u koje vreme. Pisali su da ću videti kako izgleda kada me oni biju, spominjali su i staforde... Izviniću se koliko god puta da treba i molim sve da mi oproste - pričao nam je Steva.

Treba znati i da ovo nije najgore što se desilo spomeniku. Ovoga puta Srpski seljak od šamaranja verovatno nije oštećen, ali do sada je već doživeo da bude srušen, pa popravljan. Njegovo krilo neki su koristili i kao pikslu.

Problem koji imamo očito nije samo u odnosu ne samo prema istoriji, korenima i naciji, već i prema kulturi uopšte, kulturi u javnom prostoru i odnos prema gradu.

Ipak, čovek koji je ovoga puta uznemirio javnost se izvinio, za razliku od mnogih koji su spomenike i fizički skrnavili.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    7. april 2020 | 15:39

    Ovim ponasanjem su Romi jos jednom dokazali da im se moze sve. Da se bahate,za njih zakon ne vazi,imaju beneficije sve moguce a uvek glume da su oni jadni,bez prava,omalovazavani....Ma muka mi je da budemo mi gradjani drugog reda a oni prvog,koji ne zele da se skoluju,da rade a hoce socijalu,stanove,sve sto moze bez rada i muke. Nadam se da cete objaviti ovaj komentar

  • Ivica

    7. april 2020 | 14:44

    Romi misle da mogu da rade sta hoce,covece ja dosao iz hrvatske 38g zivim ovde nisam mrava zgazio.Kada idem na pijacu uvek volim da kupim od pravog seljaka (gledam mu samo u ruke ako su grupe i hrapave)znas da on to proizvodi,a ne neki zgubidani nasli da ga samaraju.

  • Milan

    7. april 2020 | 14:30

    Evo, ja cu da pobijem pola nekog grada, i izvinicu se , majke mi, eto, nisam razmisljao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA