≫ 

"Od 18 medicinara iz inostranstva, troje se javilo za dobrovoljni rad na Sajmu. Ostali traže uslove"

- Ja sam anketirao 18 sestara i tehničara lično. Od njih 18, samo njih troje se javilo za dobrovoljni rad. Svi traže neke svoje uslove, i to troje počinju da rade na Sajmu - rekao je Vekić

  • 29
Beogradski Sajam, Prijem novozaraženih Foto: Nikola Tomić

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu danas počinje da volontira prvo troje medicinskih sestara i tehničara koji su se javili na poziv države da dođu iz inostranstva i pomognu Srbiji u borbi protiv epidemije Kovid19.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je Tanjugu da je on juče razgovarao sa 18 medicinskih sestara i tehničara, ali da je samo njih troje pristalo da volontira, jer većina, kaže, ima različite uslove pod kojima žele da volontiraju.

- Ja sam anketirao 18 sestara i tehničara lično. Od njih 18, samo njih troje se javilo za dobrovoljni rad. Svi traže neke svoje uslove, i to troje počinju da rade na Sajmu - rekao je Vekić.

Pored toga što nisu svi spremni da rade pod postojećim uslovima, ni država ne može, kaže Vekić, automatski da šalje dobrovoljce praktično bez iskustva sa epidemijama da šalje u ustanove u kojima se leče ozbiljno oboleli pacijenti inficirani korona virusom.

- Ne možemo ljude koji nemaju iskustva poslati u ustanove gde je sofisticirana priča. Ja, kao hirurg sa 32 godine radnog staža, ne mogu ništa da pomognem kolegi pulmologu ili infektologu i anesteziologu u intenzivnoj nezi. Nama se javljaju i ljudi koji nemaju dana iskustva. Ne možemo ih rasporediti pored tako ozbiljnih pacijenata. Ne znaju da se ponašaju u takvim jedinicama a druga stvar, nemaju iskustva, ne znaju šta treba da se uradi... - objašnjava Vekić.

Prema jutros saopštenim podacima iz Batuta, 260 zdravstvenih radnika, uključujući sestre, tehničare i pomoćno osoblje iz bolinica zaraženo je korona virusom.

Njihovo isključenje iz procesa rada zahteva da se preraspodelom iz drugih bolnica popune upražnjena mesta, ali se i radi sa smanjenim kapacitetima, kao što je rekao dr Predrag Kon.

Kad je reč o lekarima srpskog porekla u svetu, koji su pozvani, ako mogu, da dođu i pomognu, zasad nema zvaničnih podataka da li je bilo takvih slučajeva.

Video: Kisić Tepavčević o žurkama na Sajmu

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    8. april 2020 | 12:04

    Kako vas nije sramota da tražite da neko besplatno radi (volontira). I još da se vrate iz inostranstva.

  • Meda

    8. april 2020 | 11:33

    Pa normalno da imaju svoje uslove, 'oces za dzabe da ti rade a vec se izlazu riziku.

  • BG 1

    8. april 2020 | 11:28

    Normalno je da ko može i treba da traži uslove,zbog loših uslova su i otišli ,ja se nebih ni vraćao nikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA