≫ 

Video sam krv, bacio sam masku i počeo reanimaciju: Kako je apotekar iz Borče spasio život čoveku

- Komunikaciju smo uspostavili tek posle 15-20 minuta i tada smo saznali da je u pitanju srčani bolesnik i da nema nikakvu infekciju - objašnjava apotekar Zulfer Bahtijari

  • 12

Kada je farmaceut Zulfer Bahtijari juče ujutru došao na posao, nije mogao ni da nasluti da će tog dana jednom čoveku spasiti ono najvrednije - njegov život.

U blizini apoteke u Borči u kojoj je Bahtijari (35) zaposlen, juče oko 7.15 čoveku je pozlilo i on je pao na trotoar. Jedan od prolaznika je utrčao u apoteku i kazao Zulferu šta se desilo.

- Nismo poznavali tog čoveka niti smo znali zbog čega je pao. Brzo sam izašao i video čoveka koji je pri padu udario glavom o zid, imao je oderotinu na glavi i krv po licu. Kasnije se ispostavilo da je on srčani bolesnik, a oni padnu kao kosom pokošeni - priča Bahtijari za Blic.

Sve se odigralo u roku od nekoliko minuta. Mladi apotekar je ne časeći časa prišao čoveku i pokušao da mu pomogne dok se borio za život. Iako je poznavao tehniku reanimacije, nikada do sada je nije primenio u realnoj situaciji. Strah je ipak pobedila nesebičnost i, pre svega, humanost.

Posle nepunog minuta prestao je da diše

 

- Uzeo sam ga u naručje i pokušavao da mu pomognem, ali je on posle nepunog minuta prestao da diše i izgubio je puls. Tada sam bacio masku i primenio takozvani ABC postupak koji podrazumeva veštačko disanje i masažu srca. Reanimacija je trajala do minut i svi smo se baš uplašili jer nismo znali da li ćemo uspeti da vratimo čoveka u život - kaže Bahtijari.

On dodaje kako nijedne sekunde nije pomislio na korona virus i mogućnost zaraze već da mu je kroz glavu prolazila samo jedna misao - da čoveku spase život kako god ume.

Delovalo je da će mu srce iskočiti iz grudi

 

- Nakon izvesnog vremena je prodisao, a otkucaji srca su mu tada bili toliko snažni da je izgledalo kao da će mu iskočiti iz grudi. Komunikaciju smo uspostavili tek posle 15-20 minuta i tada smo saznali da je u pitanju srčani bolesnik i da nema nikakvu infekciju - objašnjava apotekar.

Prolaznike je oduševilo to što je hrabri apotekar bacio masku i pružio veštačko disanje nepoznatoj osobi u ovim vremenima kada se svi plaše zaraze od korona virusa i kada su svi pod punom zaštitnom opremom i održavaju distancu.

- Mi smo trenirani za takve stvari, moramo da pokažemo ljudskost i nesebičnost. Prošao sam toliki strah, ne znajući da li ću uspeti, ali sada kada se sve završilo i kada smo čoveka vratili njegovoj porodici, presrećan sam - zaključuje humani apotekar.

Video: Medicinske sestre iz Bergama: Najveći poraz je kad umre neko na respiratoru o kome brineš nedeljama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA